BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (16.12.2018)


Dodano: 30.12.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.12.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 10–16.12.2018 r. w krajowych zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną nabywano po 4,16 zł/kg, a więc taniej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,10 zł/kg niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena żywca była o 9% niższa.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W okresie przedświątecznym w zbycie podrożały półtusze wieprzowe. W dniach 10– 16.12.2018 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,43 zł/kg, czyli o 0,6% drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie był to poziom cen podobny do otrzymanego przed miesiącem, ale o 6% mniejszy niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 10–16.12.2018 r. za bydło rzeźne dostawcom płacono 6,63 zł/kg, a więc mniej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,05 zł/kg niż w połowie listopada 2018 r. Żywiec wołowy był też o 3,5% tańszy niż w analogicznym tygodniu 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W drugim tygodniu grudnia 2018 r. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,64 zł/kg względem 13,62 zł/kg w poprzednim notowaniu. Ćwierćtusze wołowe kosztowały mniej o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W okresie przedświątecznym w krajowym skupie potaniały zarówno kurczęta, jak i indyki. W dniach 10–16.12.2018 r. za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,19 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 5,5% niż przed rokiem. Cena indyków ukształtowała się w granicy 5,65 zł/kg w stosunku do 5,66 zł/kg tydzień wcześniej i 5,67 zł/kg przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 15% droższe niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 10–16.12.2018 r. zakłady drobiarskie tuszki kurcząt patroszonych zbywały po 4,33 zł/kg, tj. taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem. Za tuszki indyków trzeba było zapłacić 9,63 zł/kg, a więc drożej o 5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 14%, a indyków – o 1%.


źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl