- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
Rynek mięsa w Polsce (16.12.2018)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 10–16.12.2018 r. w krajowych zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną nabywano po 4,16 zł/kg, a więc taniej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,10 zł/kg niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena żywca była o 9% niższa.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W okresie przedświątecznym w zbycie podrożały półtusze wieprzowe. W dniach 10– 16.12.2018 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,43 zł/kg, czyli o 0,6% drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie był to poziom cen podobny do otrzymanego przed miesiącem, ale o 6% mniejszy niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 10–16.12.2018 r. za bydło rzeźne dostawcom płacono 6,63 zł/kg, a więc mniej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,05 zł/kg niż w połowie listopada 2018 r. Żywiec wołowy był też o 3,5% tańszy niż w analogicznym tygodniu 2017 r.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W drugim tygodniu grudnia 2018 r. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,64 zł/kg względem 13,62 zł/kg w poprzednim notowaniu. Ćwierćtusze wołowe kosztowały mniej o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W okresie przedświątecznym w krajowym skupie potaniały zarówno kurczęta, jak i indyki. W dniach 10–16.12.2018 r. za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,19 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 5,5% niż przed rokiem. Cena indyków ukształtowała się w granicy 5,65 zł/kg w stosunku do 5,66 zł/kg tydzień wcześniej i 5,67 zł/kg przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 15% droższe niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W dniach 10–16.12.2018 r. zakłady drobiarskie tuszki kurcząt patroszonych zbywały po 4,33 zł/kg, tj. taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem. Za tuszki indyków trzeba było zapłacić 9,63 zł/kg, a więc drożej o 5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 14%, a indyków – o 1%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (07.04.2024)
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu