BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (17.09.2017)


Dodano: 29.09.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W pierwszym tygodniu września br. w krajowym skupie odnotowano minimalny wzrost cen wszystkich monitorowanych rodzajów żywca. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (17.09.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca
 
Po utrzymującym się od końca lipca br. zwyżce w krajowym skupie w drugim tygodniu września br. spadkowi uległy ceny żywca wieprzowego. W dniach 11-17.09.2017 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 5,46 zł/kg, czyli taniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 1,6% droższy niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
W UE cena świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) wynosiła 167,66 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to mniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 2% niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem.
 
Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 168,31 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny odnotowano w sześciu państwach UE: w Belgii - 146,30 EUR/100 kg, Francji - 149,00 EUR/100 kg, Holandii - 149,13 EUR/100 kg, Danii - 153,49 EUR/100 kg, Finlandii - 156,63 EUR/100 kg i Estonii - 157,75 EUR/100 kg.
 
W Polsce od lipca br. nieprzerwanie drożeje bydło. W dniach 11-17.09.2017 r. za żywiec wołowy dostawcy uzyskiwali 6,50 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena bydła rzeźnego była też o 4,5% wyższa niż przed rokiem.
 
W krajowych zakładach drobiarskich od dwóch tygodni notowany jest wzrost cen zakupu kurcząt brojlerów, natomiast od czerwca tanieją indyki. W drugim tygodniu września br. kurczęta brojlery kupowano po 3,49 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Cena indyków wynosiła 5,03 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1,5% niż w trzecim tygodniu sierpnia br. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta podrożały o 2%, a indyki – o 4%.
 
Ceny prosiąt na targowiskach
 
Krajowe ceny prosiąt, pomimo utrzymującej się od lipca br. spadkowej tendencji, kształtują się na poziomie większym niż przed rokiem. W okresie 11–17.09.2017 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię otrzymywali 194 zł, tj. mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 0,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku prosięta były o 14% droższe.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 11-17.09.2017 r. krajowe zakłady mięsne, tak jak w poprzednim tygodniu, sprzedawały półtusze wieprzowe po 7,83 zł/kg, czyli taniej o 0,4% niż miesiąc wcześniej, ale o 2% drożej niż w tym samym okresie 2016 r.
 
Cena 1 kg kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się na poziomie 13,26 zł, o 1% wyższym niż tydzień wcześniej oraz o 3% wyższym niż przed miesiącem i rokiem.
 
W drugim tygodniu września br. w zakładach drobiarskich potaniały zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków. Tuszki kurcząt zbywano po 5,51 zł/kg względem 5,52 zł/kg w poprzednim tygodniu. Były one również o 7,5% tańsze niż przed miesiącem, ale o 5% droższe w odniesieniu do analogicznego okresu 2016 r. Cena tuszek indyków wynosiła 8,02 zł/kg i była o 5% niższa niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca i roku tuszki indycze potaniały odpowiednio o 3% i o 4%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl