BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (18.06.2017)


Dodano: 02.07.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W krajowym skupie w trzecim tygodniu czerwca 2017 r. odnotowano dalszy wzrost cen trzody chlewnej oraz kurcząt brojlerów i indyków. Nieznacznie zmniejszyły się natomiast ceny skupu żywca wołowego. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.06.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca
 
Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12–18 czerwca 2017 r. kupowały żywiec wieprzowy po 5,72 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten kosztował więcej o 2% niż miesiąc wcześniej i o 17% niż przed rokiem.
 
Za żywiec wołowy ubojnie płaciły 6,34 zł/kg względem 6,36 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to jednak o 1% drożej niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
 
Cena kurcząt brojlerów w dniach 12–18 czerwca 2017 r. ukształtowała się w granicy 3,29 zł/kg, a zatem większej o 2% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,42 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 4%, a indyki – o 5% droższe.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 12–18.06.2017 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 8,17 zł/kg wobec 8,16 zł/kg w poprzednim tygodniu. Półtusze te były jednak droższe o 2% niż miesiąc wcześniej i o 15% niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,67 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,05 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była podobna do notowanej w tym samym okresie 2016 r.
 
Cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 5,68 zł/kg i była o 11% wyższa niż w poprzednim tygodniu. Było to również drożej o 17% niż miesiąc wcześniej i o 1% niż przed rokiem. Tuszki indycze zbywano po 8,51 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z tym samym okresem 2016 r. cena ta była o 1,5% niższa.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl