BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (18.11.2018)


Dodano: 29.11.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.11.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym w połowie listopada br. ceny skupu trzody chlewnej minimalnie się zwiększyły. W dniach 12–18.11.2018 r. w zakładach monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy nabywano po 4,26 zł/kg względem 4,25 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
 
Ten sam kierunek zmian cen obserwowany był w UE. W omawianym tygodniu listopada br., podobnie jak w poprzednim notowaniu, cena świń rzeźnych klasy E w UE wynosiła 135,74 EUR/100 kg, a więc to mniej o 1% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec tej klasy w walucie unijnej płacono 130,58 EUR/100 kg, tj. był tańszy o 4% niż w UE i o 7% niż w Niemczech. Niższe niż w Polsce były natomiast ceny m.in. w Danii o 3% i Holandii o 7%.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 12–18.11.2018 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,44 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 0,5% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Utrzymująca się od czterech tygodni nieznaczna obniżka cen zakupu żywca wołowego w połowie listopada br. uległa wyhamowaniu. W krajowym skupie za bydło w przeliczeniu na żywiec dostawcom, tak jak w poprzednim tygodniu, płacono 6,68 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż w porównywalnym okresie 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Krajowe zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,73 zł/kg, a zatem taniej o 0,5% niż w tydzień wcześniej. Cena ćwierćtusz była podobna do otrzymanej przed miesiącem, ale o 1% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowym skupie utrzymuje się spadek cen kurcząt, a ceny indyków ulegają nieznacznym tygodniowym wahaniom. W dniach 12–18 listo-pada 2018 r. za kurczęta brojlery dostawcy przeciętnie uzyskiwali 3,27 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 5% niż przed miesiącem i rokiem. Cena indyków wynosiła 5,67 zł/kg i była zbliżona do otrzymanej w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższa niż przed miesiącem. Żywiec indyczy był z kolei o 14% droższy w odniesieniu do cen notowanych w porównywalnym tygodniu 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 12–18.11.2018 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 4,71 zł/kg, tj. w cenie niższej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 5% niż przed miesiącem oraz o 11% w stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem. Za tuszki indyków trzeba było zapłacić 9,26 zł/kg, a więc więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków była o 6% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2017 r.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/DK

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl