BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (19.02.2017)


Dodano: 03.03.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 13 do 19 lutego 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (19.02.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego


W trzecim tygodniu lutego br. zmalały ceny trzody chlewnej na rynku krajowym. W dniach 13–19.02.2017 r. żywiec wieprzowy kupowano po 4,82 zł/kg, a więc o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był droższy o 15%.
 

Ceny żywca wołowego

 

Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) nabywano po 6,34 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu bydła była o 5,5% większa niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 

Ceny żywca drobiowego

Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,19 zł/kg, a zatem o 2% drożej niż tydzień wcześniej. Kurczęta były jednak o 2% tańsze niż przed rokiem.
 
Za indyki uzyskiwano 5,00 zł/kg względem 4,98 zł/kg tydzień wcześniej. Cena indyków była o 12% niższa niż w porównywalnym okresie 2016 roku.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 13–19.02.2017 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 7,01 zł/kg wobec 7,02 zł/kg tydzień wcześniej. Cena zbytu półtusz była o 17% wyższa niż
rok wcześniej.
 
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe w zbycie otrzymywano 12,84 zł/kg, tj. o 0,03 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była o 1% większa od notowanej w porównywalnym okresie 2016 r.
 
Za tuszki kurcząt płacono 5,20 zł/kg, a więc o 6% więcej niż w poprzednim tygodniu. Tuszki kurcząt były jednak o 3% tańsze niż przed rokiem.
 
Cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,19 zł/kg, czyli o 2% niższym niż tydzień wcześniej. Jednocześnie tuszki indyków były o 6% tańsze niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl