BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (19.03.2017)


Dodano: 30.03.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 13 do 19 marca 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (19.03.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego

W dniach 13–19.03.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 4,97 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 14,5% droższy.
 
Zwyżkę cen wieprzowiny w odniesieniu do poprzedniego tygodnia odnotowano też w większości krajów Unii Europejskiej. W dniach 13–19.03.2017 r. za świnie rzeźne klasy E średnio w UE płacono 156,19 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Żywiec ten był również o 22% droższy niż przed rokiem.
 
Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 152,43 EUR/100 kg i była większa o 7% niż w Holandii, o 5% niż w Danii, ale o 5% mniejsza niż w Niemczech. W trzecim tygodniu marca br. na rynku krajowym odnotowano dalszy spadek cen bydła.
 
Ceny żywca wołowego
 
W dniach 13–19.03.2017 r. zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy płaciły dostawcom 6,25 zł/kg, a więc o ponad 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena tego żywca była jednak o 2% wyższa.
 
Ceny żywca drobiowego
 
W dniach 13–19.03.2017 r. kurczęta brojlery zakłady drobiarskie kupowały po 3,41 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena kurcząt była również o 1% wyższa. Za indyki otrzymywano 5,02 zł/kg, a zatem o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Cena indyków była jednak o 9% mniejsza niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 13–19.03.2017 r. półtusze wieprzowe zbywano po 7,13 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ceny półtusz wieprzowych zwiększyły się o 14%.
 
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne uzyskiwały 12,78 zł/kg względem 12,83 zł/kg w poprzednim tygodniu i 12,84 zł/kg przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ceny ćwierćtusz wołowych wzrosły o 2%.
 
Tuszki kurcząt zakłady drobiarskie sprzedawały po 5,38 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale o 3,5% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 8,44 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami z tego samego okresu 2016 roku tuszki kurcząt podrożały o 1%, a tuszki indycze potaniały o 8%.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach w dniach 13–19.03.2017 r. (według danych ZSRIR MRiRW) cena jednego prosięcia wynosiła 185 zł. Była ona większa o 1% niż tydzień wcześniej, o 5% niż przed miesiącem oraz o 32% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl