Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (19.05.2019)


Dodano: 30.05.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku krajowym w trzecim tygodniu maja br. zwiększyły się ceny skupu żywca wieprzowego, a ceny skupu bydła i drobiu pozostały niezmienne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (19.05.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 13–19.05.2019 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena trzody chlewnej, podobnie jak miesiąc wcześniej, ukształtowała się w granicy 5,83 zł/kg i była o 0,02 zł/kg większa niż tydzień wcześniej. Żywiec ten nabywano o 32% drożej niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.
 
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E płacono 172,56 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 23% niż przed rokiem. Najwyższe ceny żywca, wyrażone w walucie unijnej notowano m.in.: w Niemczech - 182,85 EUR/100 kg, Portugalii - 182,00 EUR/100 kg i w Polsce - 178,01 EUR/100 kg, a najniższe w Belgii - 148,20 EUR/100 kg i we Francji - 155,00 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W trzecim tygodniu maja br. krajowe zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 8,55 zł/kg, a zatem o 0,5% drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% taniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 32% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 13–19.05.2019 r. żywiec wołowy, podobnie jak tydzień wcześniej, nabywano po 6,30 zł/kg. Był to poziom cen o 0,5% wyższy niż miesiąc wcześniej, ale o 8% niższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W omawianym tygodniu w krajowym zbycie potaniała wołowina. W dniach 13–19.05.2019 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,04 zł/kg, czyli o blisko 1% taniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była o 6% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W trzecim tygodniu maja 2019 r. w krajowym skupie ceny żywca drobiowego utrzymały się na poziomie z poprzedniego notowania. W dniach 13–19.05.2019 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 3,46 zł/kg, a za indyki 5,55 zł/kg. Żywiec kurzy był tańszy o 1% niż przed miesiącem, ale o 3% droższy niż w tym samym okresie 2018 r. Cena żywca indyczego ukształtowała się w granicy o 0,3% mniejszej od notowanej przed miesiącem, ale o 23% większej niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 13–19.05.2019 r. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,42 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków zwiększyła się w obrębie tygodnia o 1% do 9,06 zł/kg. Jednocześnie był to poziom cen o 4% mniejszy niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 4%, a tuszki indyków o 15% droższe.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl