BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (20.10.2019)


Dodano: 01.11.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (20.10.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na krajowym rynku od początku października br. tanieje żywiec wieprzowy. W dniach 14–20 października 2019 r. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 5,85 zł/kg, a więc to mniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 34% większa niż przed rokiem.
 
W UE świnie rzeźne klasy E kupowano średnio po 182,78 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli drożej o 0,31 EUR/100 kg niż tydzień wcześniej i 0,67 EUR/100 kg niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 33% większa niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 178,55 EUR/100 kg, a zatem o 2% mniej niż w UE. Wyższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego obserwowano m.in. w Niemczech - 190,35 EUR/100 kg, Danii - 183,80 EUR/100 kg, Hiszpanii - 179,15 EUR/100 kg i we Francji - 181,00 EUR/100 kg, a mniejsze – m.in. w Holandii - 172,57 EUR/100 kg i Belgii - 154,70 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 14–20.10.2019 r. w krajowych zakładach mięsnych potaniały półtusze wieprzowe, które zbywano po 8,51 zł/kg, a zatem o 0,05 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,01 zł/kg drożej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze kosztowały więcej o 31,5%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W trzecim tygodniu października br. cena zakupu żywca wołowego ukształtowała się w granicy 6,00 zł/kg, a więc wyższym o 0,5% niż w poprzednim notowaniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 11% tańszy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W krajowych zakładach mięsnych cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych byków wynosiła 12,34 zł/kg i była mniejsza o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,4% niż przed miesiącem. W obrębie roku ćwierćtusze wołowe potaniały o 10%.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 14–20.10.2019 r. krajowym dostawcom za kurczęta brojlery płacono 3,29 zł/kg, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Żywiec kurzy był również o 4% tańszy niż przed rokiem. Cena żywca indyczego, tak jak w poprzednim tygodniu, wynosiła 5,88 zł/kg i była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem. Za gęsi tuczone dostawcy otrzymywali 8,25 zł/kg, tj. o 0,01zł/kg–0,02 zł/kg więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom cen o 2% wyższy niż przed rokiem. Cena kaczek brojlerów wynosiła 4,43 zł/kg i była o 1% mniejsza niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W trzecim tygodniu października br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 4,73 zł/kg, czyli taniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 10% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych wyniosła 9,33 zł/kg w stosunku do 9,34 zł/kg tydzień wcześniej. Była ona jednak o 2% wyższa niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była o 5% niższa niż przed rokiem, a tuszek indyków – o 4% większa.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl