Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (21.01.2018)


Dodano: 31.01.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Ceny zakupu świń rzeźnych w Polsce znajdują się pod presją dalszych obniżek cen w krajach UE. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (21.01.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Wylęgi piskląt w 2017 r.
 
W 2017 r. nadal rosła produkcja mięsa drobiowego, choć trochę wolniej niż w roku poprzednim. Produkcja żywca drobiowego mogła osiągnąć blisko 3,5 mln ton w wadze żywej - 2,4 mln ton w mpc., czyli o 8% więcej niż w 2016 r. Wzrostowe trendy utrzymują się w wylęgach piskląt. W 2017 r. w zakładach wylęgowych (wg GUS) otrzymano 1164,6 mln piskląt kurzych przeznaczonych do tuczu, czyli o 4% więcej niż w 2016 r., w tym 1152,1 mln piskląt brojlerów oraz 12,5 mln piskląt ogólnoużytkowych.
 
Wylęgi indyków przekroczyły 27,6 mln sztuk, co daje wzrost o 6%, a kaczek o 15% do 11,8 mln sztuk. W 2017 r. zwiększyła się również liczba jaj wylęgowych podanych do inkubacji. W porównaniu z 2016 r. liczba jaj do wylęgu kurcząt do tuczu wraz z brojlerami i ogólnoużytkowymi była większa o 3%, indyków – o 7%, a kaczek – o 21%. Na rynku krajowym w trzecim tygodniu stycznia 2018 r. zmalały ceny zakupu żywca wieprzowego i drobiu, a zwiększyła się cena żywca wołowego.
 
Tendencje cenowe
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 15–21 stycznia 2018 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 4,20 zł/kg, tj. taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 14% niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 15–21 stycznia 2018 r. przeciętna krajowa cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 6,32 zł/kg i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 6% niższa niż przed miesiącem. Półtusze były również o 12% tańsze niż w analogicznym tygodniu 2017 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Polsce w dniach 15–21 stycznia 2018 r. cena zakupu żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 6,69 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg wyższej niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 5% droższy niż w porównywalnym okresie 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,68 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była też o 2% mniejsza niż miesiąc wcześniej, ale o 4,5% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W połowie stycznia br. pogłębił się trend spadkowy cen zakupu drobiu. W dniach 15–21 stycznia 2018 r. krajowe zakłady kupowały kurczęta brojlery po 3,28 zł/kg, a więc taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie były one o 5% droższe niż analogicznym okresie 2017 r. Cena skupu indyków wyniosła 4,84 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 1,5% tańszy niż miesiąc wcześniej, ale o 0,01 zł/kg droższy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Tuszki kurcząt zbywano po 4,89 zł/kg, tj. taniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były jednak o 3% droższe niż w rok wcześniej. Za tuszki indyków płacono 8,42 zł/kg, a więc o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 11% mniej niż przed miesiącem – kiedy ceny tuszek indyków były znacząco wyższe z uwagi na okres przed świąteczny. Cena tuszek była o 7% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl