BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (22.04.2018)


Dodano: 08.05.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (22.04.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym od końca marca br. ceny zakupu trzody chlewnej ulegają nieznacznym tygodniowym zmianom, kształtując się na poziomie 4,56–4,58 zł/kg. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 16–22.04.2018 r. żywiec wieprzowy nabywano po 4,56 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. W stosunku do porównywalnego tygodnia 2017 r. cena świń rzeźnych była o 17% mniejsza.
 
W większości krajów Unii Europejskiej w omawianym tygodniu kwietnia 2018 r. zmiany cen zakupu świń rzeźnych były nieznaczne. Średnio w UE za żywiec wieprzowy klasy E płacono 143,88 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 144,23 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 1% niż przed miesiącem oraz o 15,5% niż przed rokiem. W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 144,06 EUR/100 kg i ukształtowała się w granicy o 2% niższej niż w Niemczech. Jednocześnie była ona wyższa niż w Holandii i Danii o 13%, we Francji o 10% i w Hiszpanii o 3%.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W trzecim tygodniu kwietnia br. w krajowych zakładach mięsnych półtusze wieprzowe, podobnie jak w poprzednim tygodniu, zbywano po 6,69 zł/kg. Było to taniej o 1% niż przed miesiącem oraz o 15% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 16–22.04.2018 r. krajowa cena żywca wołowego nie uległa zmianie w porównaniu do poprzedniego tygodnia i wynosiła 6,86 zł/kg. Był to poziom wyższy o 0,3% od uzyskanego przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W UE średnio za bydło rzeźne klasy R3 płacono 382,74 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem mniej o 0,4% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem, ale o 3% więcej niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 341,97 EUR/100 kg i była o 11% niższa od ceny w UE oraz podobna do ceny otrzymanej we Francji. Jednocześnie żywiec wołowy w Polsce była tańszy niż m.in. w Irlandii i Hiszpanii o 14%, Włoszech o 13% i w Niemczech o 12%.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W krajowych zakładach mięsnych tanieje wołowina. W dniach 16–22 kwietnia 2018 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,42 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ćwierci wołowych była o 5% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowym skupie w trzecim tygodniu kwietnia br. odnotowano obniżkę cen drobiu. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,35 zł/kg, a więc mniej o 1,5% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem, ale o 2% więcej niż przed rokiem. Indyki skupowano po 4,51 zł/kg, czyli taniej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 1 gr/kg niż przed miesiącem. Cena indyków była o 12% niższa w stosunku do porównywalnego tygodnia 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 16–22.04.2018 r. w krajowych zakładach drobiarskich potaniały tuszki kurcząt, a tuszki indyków podrożały. Cena tuszek kurcząt patroszonych wynosiła 4,99 zł/kg i była niższa o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż w tym samym tygodniu marca br. Tuszki indyków zbywano po 8,40 zł/kg, tj. o 6% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. W porównaniu- do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była niższa o 5%, a tuszek indyków – o 4%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl