BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (23.07.2017)


Dodano: 02.08.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W trzecim tygodniu lipca br. w krajowym skupie spadkowi uległy ceny żywca wieprzowego, kurzego i indyczego, niewielki wzrost cen odnotowano z kolei w przypadku bydła rzeźnego. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (23.07.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca

W dniach 17–23.07.2017 r. w zakładach mięsnych objętych Zintegrowanym System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płacono 5,41 zł/kg, a więc mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Trzoda chlewna była jednak o 0,4% droższa niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Żywiec wieprzowy tanieje też na rynku unijnym. W trzecim tygodniu lipca br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E wynosiła 170,25 EUR/100 kg i była niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku żywiec wieprzowy był o 5% droższy. Cena polskiej wieprzowiny wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 168,97 EUR/100 kg, czyli o 1% mniejszym niż w UE.
 
Krajowe zakłady mięsne za żywiec wołowy płaciły dostawcom 6,21 zł/kg względem 6,19 zł/kg tydzień wcześniej. Bydło rzeźne było o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 4% droższe w stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem.
 
Od czterech tygodni tanieje żywiec indyczy. W dniach 17–23 lipca 2017 r. zakłady drobiarskie nabywały indyki po 5,26 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena zakupu kurcząt brojlerów wynosiła 3,43 zł/kg, tj. o 0,5% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 2% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku indyki były o 5% droższe, a kurczęta brojlery – o 3,5% tańsze.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Ceny prosiąt
 
Od połowy maja 2017 r. na krajowych targowiskach ceny prosiąt utrzymują się na historycznie najwyższym poziomie ponad 200 zł za sztukę. W dniach 17–23.07.2017 r. za jedno prosię (według ZSRIR MRiRW) płacono 202 zł. Było to odpowiednio o 3% i o 5% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem, ale więcej o 28% niż przed rokiem oraz o 2% niż w lipcu 2009 r., kiedy było to 198,55 zł za sztukę.
 
Ceny prosiąt w Unii Europejskiej są także znacznie większe niż przed rokiem. W dniach 17–23.07.2017 r. cena jednego prosięcia wynosiła 52 EUR za sztukę i była o 17,5% wyższa niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 17–23.07.2017 r. w krajowych zakładach mięsnych cena półtusz wieprzowych wynosiła 7,89 zł/kg i była o 2% mniejsza niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem, ale o 3% większa niż w tym samym tygodniu 2016 r.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,61 zł/kg wobec 12,57 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była o 1% niższa niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
 
W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt w porównaniu do poprzedniego tygodnia potaniały o 4% do 5,38 zł/kg. Ich cena była o 7% niższa niż przed miesiącem i niż przed rokiem. Tuszki indyków sprzedawano po 8,46 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 0,6% niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. indyki były jednak o 4% droższe.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl/DK

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl