BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (25.02.2018)


Dodano: 07.03.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.02.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 19–25.02.2018 r. na rynku krajowym w skupie żywca wieprzowego odnotowano dalszą zwyżkę cen. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 4,65 zł/kg, czyli drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 13% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 3% tańszy niż przed rokiem.
 
Podobny kierunek zmian cen notowany jest u czołowych producentów wieprzowiny w UE. W dniach 19–25.02.2018 r. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 145,35 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom o 3% wyższy niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% wyższy niż przed miesiącem, ale o 5% niższy niż w porównywalnym tygodniu 2017 r. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 147,23 EUR/100 kg, a więc o 1% wyższym od średniej w UE. Cena żywca w Polsce była większa o 14% niż w Danii oraz o 13% niż w Holandii, ale o 3% niższa niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Od początku lutego br. wieprzowina drożeje również w zbycie. W dniach 19–25.02.2018 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,75 zł/kg, a więc drożej o 3,5% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe były o 4% tańsze.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 19–25.02.2018 r. krajowi dostawcy za żywiec wołowy otrzymywali 6,86 zł/kg względem 6,88 zł/kg w poprzednim tygodniu. Bydło rzeźne było o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 6% droższe niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Na rynku unijnym przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3, podobnie jak w poprzednim tygodniu, wynosiła 384,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to mniej o 1% niż przed miesiącem, ale o 2,5% więcej niż przed rokiem. Krajowa cena bydła tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 344,36 EUR/100 kg, tj. o 10% niższej od średniej ceny w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W Polsce w dniach 19–25.02.2018 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,57 zł/kg, czyli taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była jednak o 5% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na rynku krajowym od początku lutego br. drożeją kurczęta. W dniach 19–25.02.2018 r. cena zakupu kurcząt brojlerów wynosiła 3,40 zł/kg w odniesieniu do 3,39 zł/kg tydzień wcześniej. Kurczęta były o 4% droższe niż przed miesiącem i rokiem. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,66 zł/kg, czyli mniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta były o 4% droższe, a indyki – o 7% tańsze.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 19–25.02.2018 r. zakłady drobiarskie, tak jak w poprzednim tygodniu, zbywały tuszki kurcząt po 5,43 zł/kg, tj. o 7% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 7,65 zł/kg i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były tańsze o 1%, a tuszki indyków – o 7% w porównaniu z analogicznym tygodniem 2017 r.


źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/DK

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl