BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (25.06.2017)


Dodano: 05.07.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku krajowym zaobserwowano wzrost cen zakupu żywca wieprzowego i kurcząt brojlerów, ceny indyków pozostały na poziomie z poprzedniego tygodnia, zmniejszyły się natomiast ceny żywca wołowego. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.06.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


W zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali 5,74 zł względem 5,72 zł tydzień wcześniej. Było to więcej o 1% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem.
 
W UE cena zakupu świń rzeźnych klasy E nie uległa istotnej zmianie w porównaniu z notowaniem z poprzedniego tygodnia i wynosiła 176,93 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Żywiec ten był droższy o 1% niż przed miesiącem oraz o 14% niż przed rokiem. W Polsce cena 100 kg żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wynosiła 178,66 EUR i była wyższa o 1% niż przeciętnie w Unii oraz od cen m.in.: w Hiszpanii - 172,92 EUR, Holandii - 165,38 EUR, Danii - 163,49 EUR i Francji - 160,00 EUR.
 
W Polsce zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,27 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,01 zł/kg taniej niż przed miesiącem - 6,28 zł/kg. Cena bydła rzeźnego była jednak o 0,4% wyższa niż w tym samym okresie 2016 r.
 
W dniach 19–25.06.2017 r. w krajowym skupie cena kurcząt brojlerów wzrosła o 2% w stosunku do notowań z poprzedniego tygodnia i wynosiła 3,35 zł/kg. Żywiec ten był o 5% droższy niż miesiąc wcześniej, ale o 2% tańszy niż przed rokiem.
 
Indyki, tak jak tydzień wcześniej, zakłady drobiarskie kupowały przeciętnie po 5,42 zł/kg, czyli kosztowały więcej o 2% drożej niż przed miesiącem oraz o 6% niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach utrzymuje się wzrost cen prosiąt. W dniach 19–25 czerwca 2017 r. (według ZSRIR MRiRW) za jedno prosię płacono 213 zł, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem prosięta kosztowały o 40% więcej.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W krajowych zakładach mięsnych w dniach 19–25.06.2017 r. potaniały półtusze wieprzowe, a podrożały ćwierćtusze wołowe oraz tuszki kurcząt i indyków.
 
Półtusze wieprzowe zbywano po 8,07 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Półtusze były jednak o 12% droższe niż przed rokiem.
 
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wyniosła 12,80 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Ćwierćtusze wołowe były o 4% droższe w stosunku do cen uzyskiwanych w analogicznym okresie 2016 r.
 
Od pięciu tygodni dynamicznie rosną ceny tuszek kurcząt. W dniach 19–25 czerwca 2017 r. odbiorcy płacili za nie 5,82 zł/kg, a zatem więcej o 3% niż tydzień wcześniej oraz aż o 19% niż przed miesiącem.
 
Tuszki indycze zbywano po 8,52 zł/kg wobec 8,51 zł/kg w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny tuszek kurcząt były o 10% wyższe, a tuszek indyków – o 2% niższe.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl