- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP
Rynek mięsa w Polsce (25.08.2019)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w trzecim tygodniu sierpnia 2019 r. na rynku krajowym zwiększył się ceny żywca wieprzowego i kurzego, a ceny żywca wołowego i indyczego pozostały na poziomie z wcześniejszego tygodnia.
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 19–25.08.2019 r. za trzodę chlewną krajowi dostawcy otrzymywali 5,88 zł/kg, tj. więcej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był droższy o 20% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
Zwyżka cen żywca wieprzowego obserwowana jest w większości krajów UE. W trzecim tygodniu sierpnia br. w UE świnie rzeźne klasy E nabywano po 180,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 21% niż przed rokiem. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej kształtowała się w granicy 177,28 EUR/100 kg, a więc o 2,78 EUR mniejszej niż średnio w UE.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W dniach 19–25.08.2019 r. w zakładach mięsnych za półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić 8,62 zł/kg, czyli więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze podrożały o 21%.
Ceny zakupu żywca wołowego
W trzecim tygodniu sierpnia br., tak jak w poprzednim notowaniu, żywiec wołowy nabywano po 5,98 zł/kg. Cena tego żywca była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 12% niższa w porównaniu z tym samym okresem 2018 r.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W dniach 19–25.08.2019 r. w zakładach mięsnych o 1,5% potaniały kompensowane ćwierćtusze wołowe, które sprzedawano po 12,40 zł/kg. Był to poziom cen o 2,5% wyższy niż przed miesiącem, ale o 10% niższy niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W trzecim tygodniu sierpnia br. zakłady drobiarskie nabywały kurczęta brojlery po 3,53 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej odpowiednio o 1% i 5,5% niż przed miesiącem i rokiem. Cena indyków, podobnie jak w poprzednim tygodniu, ukształtowała się w granicy 5,70 zł/kg i była wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej oraz o 19% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W dniach 19–25.08.2019 r. za tuszki kurcząt patroszonych z szyjami trzeba było zapłacić 5,81 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż tydzień wcześniej, o 2,5% niż przed miesiącem, ale o 5% taniej niż przed rokiem. Cena tuszek indyków patroszonych wynosiła 9,13 zł/kg i była o 0,13 zł/kg większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,01 zł/kg mniejsza niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 13% droższe w stosunku do notowań sprzed roku.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (03.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (25.02.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.02.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (25.02.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (25.02.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (25.02.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (25.02.2024)
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (25.02.2024)