Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (25.08.2019)


Dodano: 10.09.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.08.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w trzecim tygodniu sierpnia 2019 r. na rynku krajowym zwiększył się ceny żywca wieprzowego i kurzego, a ceny żywca wołowego i indyczego pozostały na poziomie z wcześniejszego tygodnia.
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 19–25.08.2019 r. za trzodę chlewną krajowi dostawcy otrzymywali 5,88 zł/kg, tj. więcej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był droższy o 20% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
 
Zwyżka cen żywca wieprzowego obserwowana jest w większości krajów UE. W trzecim tygodniu sierpnia br. w UE świnie rzeźne klasy E nabywano po 180,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 21% niż przed rokiem. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej kształtowała się w granicy 177,28 EUR/100 kg, a więc o 2,78 EUR mniejszej niż średnio w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 19–25.08.2019 r. w zakładach mięsnych za półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić 8,62 zł/kg, czyli więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze podrożały o 21%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W trzecim tygodniu sierpnia br., tak jak w poprzednim notowaniu, żywiec wołowy nabywano po 5,98 zł/kg. Cena tego żywca była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 12% niższa w porównaniu z tym samym okresem 2018 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 19–25.08.2019 r. w zakładach mięsnych o 1,5% potaniały kompensowane ćwierćtusze wołowe, które sprzedawano po 12,40 zł/kg. Był to poziom cen o 2,5% wyższy niż przed miesiącem, ale o 10% niższy niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W trzecim tygodniu sierpnia br. zakłady drobiarskie nabywały kurczęta brojlery po 3,53 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej odpowiednio o 1% i 5,5% niż przed miesiącem i rokiem. Cena indyków, podobnie jak w poprzednim tygodniu, ukształtowała się w granicy 5,70 zł/kg i była wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej oraz o 19% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 19–25.08.2019 r. za tuszki kurcząt patroszonych z szyjami trzeba było zapłacić 5,81 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż tydzień wcześniej, o 2,5% niż przed miesiącem, ale o 5% taniej niż przed rokiem. Cena tuszek indyków patroszonych wynosiła 9,13 zł/kg i była o 0,13 zł/kg większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,01 zł/kg mniejsza niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 13% droższe w stosunku do notowań sprzed roku.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl