BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (25.11.2018)


Dodano: 08.12.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W przedostatnim tygodniu listopada 2018 r. w krajowym skupie potaniały prawie wszystkie rodzaje żywca, tj. żywiec wieprzowy, wołowy, kurzy, indyczy oraz kaczy. Zwyżkę cen zaobserwowano jedynie w przypadku gęsi. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.11.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 19–25.11.2018 r. zakłady mięsne nabywały trzodę chlewną po 4,25 zł/kg względem 4,26 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 8% niż w porównywalnym tygodniu 2017 r.
 
W UE w omawianym tygodniu listopada br. cena świń rzeźnych klasy E wynosiła 135,71 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była podobna do ceny otrzymanej w poprzednim tygodniu, która wyniosła 135,62 EUR/100 kg oraz o 0,73 EUR mniejsza od notowanej przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy średnio w UE był o 7% tańszy niż przed rokiem. W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w walucie unijnej wynosiła 129,89 EUR/100 kg i była niższa o 4% od średniej ceny w UE oraz o 8% niż w Niemczech. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono dostawcom z Belgii, Danii, Hiszpanii, Francji, Holandii i Litwy.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Wieprzowina potaniała też w zbycie. W dniach 19–25.11.2018 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,39 zł/kg. Cena półtusz była mniejsza o 1% niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W krajowym skupie w przedostatnim tygodniu listopada br. za bydło rzeźne dostawcom płacono 6,64 zł/kg w odniesieniu do 6,68 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była niższa o 1,5% niż w porównywalnym tygodniu października br. oraz o 3% niż przed rokiem.
 
W UE ceny zakupu bydła rzeźnego od początku listopada br. wykazują nieznaczny wzrost, są jednak mniejsze niż przed rokiem. W dniach 19–25.11.2018 r. za żywiec wołowy klasy R3 unijni dostawcy otrzymywali 376,83 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w stosunku do 376,25 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu i 377,43 EUR/100 kg przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 3% niż w porównywalnym tygodniu 2017 r. W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wynosiła 330,10 EUR/100 kg i była o 12% mniejsza niż w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 19–25.11.2018 r. w zakładach mięsnych za kompensowane ćwierćtusze wołowe płacono 13,47 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na rynku krajowym w dniach 19–25.11.2018 r. zaobserwowano dalszą obniżkę cen skupu kurcząt, za które dostawcy otrzymywali 3,25 zł/kg, tj. o 0,2 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie kurczęta brojlery były tańsze o 4% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem. Za indyki płacono 5,66 zł/kg w porównaniu do 5,67 zł/kg w poprzednim notowaniu. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem, ale wyższy o 14% niż przed rokiem.
 
W przedostatnim tygodniu listopada br. zakłady drobiarskie kupowały gęsi tuczone po 9,30 zł/kg, czyli drożej o 10% niż tydzień wcześniej oraz o 13% niż przed miesiącem. Cena kaczek ukształtowała się w granicy 4,58 zł/kg, a zatem to o 0,02 zł/kg mniejszej niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem. W porównaniu z cenami otrzymanymi przed rokiem gęsi były droższe o 14%, a kaczki – o 1%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 19–25.11.2018 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 4,83 zł/kg, a więc drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Był to jednak poziom cen mniejszy o 9% niż w tym samym tygodniu 2017 r. Cena tuszek indyków, podobnie jak w poprzednim notowaniu, ukształtowała się na poziomie 9,26 zł/kg i była wyższa o 3% niż miesiąc wcześniej oraz o 7% w stosunku do ceny uzyskanej przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl