Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (26.01.2020)


Dodano: 08.02.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (26.01.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym w dniach 20–26.01.2020 r. trzodę chlewną nabywano po 5,75 zł, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak droższy o 41% niż przed rokiem.
 
W UE za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 182,26 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. W UE cena tego żywca była wyższa o 36% niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 178,04 EUR/100 kg, a zatem mniej o 2% niż średnio w UE, o 10% niż w Danii oraz o 5% niż w Niemczech. Niższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego notowano m.in.: we Francji - 165,00 EUR/100 kg, w Holandii - 167,03 EUR/100 kg i Hiszpanii - 176,22 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Zakłady mięsne w czwartym tygodniu stycznia 2020 r. zbywały półtusze wieprzowe po 8,43 zł/kg, czyli taniej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 10% niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była wyższa o 34,5% niż porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 20–26.01.2020 r. cena żywca wołowego wynosiła 6,27 zł/kg i była wyższa o 1% w stosunku do poprzedniego notowania oraz o 2% niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 6% tańszy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat po 12,91 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej, ale o 0,04 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była o 5% mniejsza niż w porównywalnym tygodniu stycznia 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 20–26.01.2020 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 3,27 zł/kg względem 3,26 zł/kg we wcześniejszym tygodniu. Cena tego żywca była większa o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem. Za indyki płacono 5,61 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż w stosunku do notowań sprzed roku.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W trzecim tygodniu stycznia 2020 r. w zakładach drobiarskich za tuszki kurcząt patroszonych z szyjami trzeba było zapłacić 5,42 zł/kg, czyli drożej o 9% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych wynosiła 9,08 zł/kg i była niższa o 0,06 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 9,5% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt kosztowały więcej o 18%, a tuszki indyków – o 4%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl