BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (26.04.2020)


Dodano: 08.05.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (26.04.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym utrzymuje się obniżka cen trzody chlewnej. W dniach 20–26.04.2020 r. (dane ZSRIR MRiRW) dostawcy za żywiec wieprzowy otrzymywali 5,92 zł/kg, a więc mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 1% wyższa niż przed rokiem.
 
Trzoda chlewna tanieje także w większości krajów UE. W czwartym tygodniu kwietnia br. cena świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 178,66 EUR/100 kg i była niższa o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem, ale o 5% większa niż przed rokiem. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 171,58 EUR/100 kg, a więc mniejszym o 4% niż w UE. Więcej niż w Polsce za świnie rzeźne płacono m.in. w Danii - 194,81 EUR, Niemczech - 184,51 EUR i Hiszpanii - 178,84 EUR, a mniej m.in. w Niderlandach - 167,56 EUR i we Francji - 163,00 EUR.
 
Targowiskowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach ceny prosiąt, po gwałtownej obniżce notowanej w końcu marca br., ponownie się zwiększają. W dniach 20–26.04.2020 r. za jedno prosię płacono 239 zł, a więc więcej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 29% wyższa niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 20–26.04.2020 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe po 8,76 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 3,5% niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz była jednak większa o 2% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W czwartym tygodniu kwietnia br. żywiec wołowy kupowano po 5,94 zł/kg względem 5,93 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie bydło rzeźne było tańsze o 2% niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.
 
W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 350,40 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była większa o 0,2% niż w poprzednim tygodniu, ale mniejsza o 3% niż przed miesiącem. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 279,72 EUR/100 kg i była niższa o 20% niż średnio w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 20–26.04.2020 r., w stosunku do poprzedniego notowania, cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych zwiększyła się o 1% do 12,79 zł/kg. Ćwierci wołowe były jednak tańsze o 3% niż przed miesiącem oraz o 2% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W czwartym tygodniu kwietnia br. obserwowana była dalsza obniżka cen żywca drobiowego w skupie. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 2,93 zł/kg, czyli mniej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed miesiącem. Cena żywca indyczego wyniosła 4,76 zł/kg, a więc mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 13% niż w końcu marca br. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 15%, a indyki – o 14%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 3,40 zł/kg, czyli taniej o 4% niż tydzień wcześniej oraz o 26% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 8,59 zł/kg i była mniejsza o 15% niż w poprzednim notowaniu oraz o 8% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku tuszki kurcząt potaniały o 38%, a tuszki indyków – o 6%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl