BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (26.07.2020)


Dodano: 05.08.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (26.07.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W przedostatnim tygodniu lipca br. zahamowana została utrzymujący się od końca maja br. zniżkowy trend cen żywca wieprzowego. W dniach 20–26.07.2020 r. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za trzodę chlewną dostawcy otrzymywali 4,87 zł/kg, a więc więcej o 7% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była jednak niższa o 9% niż przed miesiącem oraz o 10% w stosunku do notowań sprzed roku.
 
Po trzech tygodniach obniżki zaobserwowano wzrost cen zakupu świń rzeźnych w UE. W dniach 20–26.07.2020 r. unijnym dostawcom za świnie rzeźne klasy E płacono 149,90 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Żywiec wieprzowy w UE był jednak tańszy o 8% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem. Cena świń rzeźnych tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 144,05 EUR/100 kg i była niższa o 4% niż średnio w UE, o 5% niż w Niemczech i o 9% niż w Danii, ale wyższa o 11% niż w Niderlandach.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Na rynku krajowym w dniach 20–26.07.2020 r., w porównaniu z poprzednim notowaniem, półtusze wieprzowe podrożały o 3% do 7,00 zł/kg. Był to jednak poziom cen niższy o 11% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W przedostatnim tygodniu lipca 2020 r. w kraju cena zakupu żywca wołowego wyniosła 6,05 zł/kg względem 5,99 zł/kg przed tygodniem oraz 6,04 zł/kg miesiąc wcześniej. Jednocześnie bydło rzeźne było droższe o 4% niż w analogicznym tygodniu 2019 r.
 
W lipcu br. nieznaczne zmiany średnich cen bydła rzeźnego notowano na rynku unijnym. W dniach 20–26.07.2020 r. za bydło rzeźne klasy R3 w UE dostawcy otrzymywali 349,75 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen podobny do otrzymanego w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale niższy o 1% niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce, wyrażona w walucie unijnej wyniosła 291,67 EUR/100 kg i była mniejsza o 17% niż w UE oraz niższa niż m.in. w Niemczech o 16% i Irlandii o 23%, ale wyższa o 6% niż w Niderlandach.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 12,39 zł/kg, a więc drożej o 0,06 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ćwierci wołowych była wyższa o 3% w porównaniu do notowań sprzed roku.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 20–26.07.2020 r. nastąpił nieznaczny spadek cen kurcząt brojlerów, przy zwyżce cen indyków. Kurczęta brojlery nabywano po 3,26 zł/kg względem 3,27 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była wyższa o 1% niż w ostatnim tygodniu czerwca br., ale niższa o 8% niż przed rokiem. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,34 zł/kg, a zatem to więcej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem i o 23% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W przedostatnim tygodniu lipca 2020 r. w zbycie potaniało zarówno mięso kurze, jak i indycze. Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 4,85 zł/kg, czyli taniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 7,99 zł/kg i była niższa o 5% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 7%, a tuszki indyków – o 12%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl