BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (26.08.2018)


Dodano: 07.09.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Od drugiego tygodnia sierpnia br. krajowe cen zakupu żywca wieprzowego wykazują trend zwyżkowy. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (26.08.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 20–26 sierpnia 2018 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za trzodę chlewną dostawcom płacono 5,01 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 9% niższa niż przed rokiem.
 
Wzrosty cen przeważają też na rynku unijnym. W dniach 20–26 sierpnia 2018 r. cena zakupu świń rzeźnych klasy E wynosiła 151,93 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był o 6% droższy niż przed miesiącem, ale o 11% tańszy niż przed rokiem. W Polsce za trzodę chlewną tej klasy wyrażoną w walucie unijnej otrzymywano 153,13 EUR za 100 kg, tj. o 1% więcej niż średnio w UE. Mniejsze niż w Polsce ceny tego żywca notowano m.in. w Czechach o 3%, Holandii o 10%, Francji, Belgii i Danii - o 13%, a wyższe – m.in. w Niemczech o 4% i Wielkiej Brytanii o 8%.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Za zwiększeniem się cen trzody chlewnej podążają także ceny zbytu mięsa wieprzowego. W czwartym tygodniu sierpnia br. krajowa cena półtusz wieprzowych wzrosła o 3% w stosunku do poprzedniego tygodnia i średnio wynosiła 7,32 zł/kg. Była ona o 9% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż w porównywalnym okresie rok wcześniej.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Pomimo zwiększających się cen żywca wieprzowego, na krajowych targowiskach od dwóch tygodni tanieją prosięta. W dniach 20–26 sierpnia 2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za jedno prosię płacono 181 zł, a zatem o 0,3% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny prosiąt były o 8% niższe.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 20–26.08.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za 1 kg żywca wołowego dostawcy, podobnie jak w poprzednim tygodniu, otrzymywali 6,76 zł. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej i o 3% w stosunku do notowań sprzed roku.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W przedostatnim tygodniu sierpnia br. krajowe zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,71 zł/kg, tj. o 0,3% taniej niż w poprzednim tygodniu. Był to jednak poziom cen większy o 0,05 zł/kg niż przed miesiącem oraz o 4% niż tym samym okresie wcześniejszego roku.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 20–26 sierpnia 2018 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 3,74 zł/kg względem 3,73 zł/kg tydzień wcześniej. Cena kurcząt była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem. Indyki skupowano po 4,88 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim notowaniu i 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca indyczego była niższa o 4% w porównaniu do cen w tym samym tygodniu 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W przedostatnim tygodniu sierpnia br. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 6,21 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Za tuszki indyków uzyskiwano 8,01 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była o 15% wyższa, a tuszek indyków – o 5% niższa.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl