BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (27.01.2019)


Dodano: 10.02.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (27.01.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym w dniach 21–27.01.2019 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ceny zakupu trzody chlewnej ustabilizowały się w granicy 4,09 zł/kg względem 4,08 zł/kg w poprzednim notowaniu. Żywiec wieprzowy był tańszy o 2% niż przed miesiącem oraz o 1% niż przed rokiem.
 
W UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 134,12 EUR/100 kg wobec 134,41 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była niższa o 1% niż miesiąc wcześniej, ale wyższa o 0,3% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w walucie unijnej płacono 125,71 EUR/100 kg, a więc mniej o 6% od przeciętnej ceny w UE oraz niż u większości unijnych producentów trzody chlewnej, m.in. w Niemczech o 10%, we Francji o 2,5%, w Hiszpanii o 1% i Danii o 1%.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W czwartym tygodniu stycznia 2019 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,26 zł/kg, czyli taniej o 0,4% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie w stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem półtusze wieprzowe podrożały o 2%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 21–27.01.2019 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 6,68 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg więcej niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen podobny do uzyskanego przed miesiącem, ale mniejszy o 3% niż przed rokiem.
 
W Unii Europejskiej w czwartym tygodniu stycznia br. za bydło rzeźne klasy R3, podobnie jak tydzień wcześniej, płacono 375,74 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen niższy o 0,5% niż przed miesiącem oraz o 3% niż w porównywalnym okresie 2018 r. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej była mniejsza o 12,5% niż w UE i wynosiła 328,71 EUR/100 kg. Jednocześnie polska wołowina była tańsza niż u liczących się unijnych producentów bydła, takich jak Francja o 6%, Hiszpania o 15%, Irlandia o 11%, Wielka Brytania o 20% i Włochy o 21%.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W czwartym tygodniu stycznia 2019 r. krajowe zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane po 13,58 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu, o 0,3% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w stosunku do notowań sprzed roku.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na rynku krajowym w dniach 21–27.01.2019 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,15 zł/kg, a więc w cenie niższej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem oraz o 4% niż w tym samym tygodniu 2018 r. Za indyki dostawcy otrzymywali 5,56 zł/kg, tj. mniej o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena indyków była wyższa o 15% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W czwartym tygodniu stycznia 2019 r. w krajowych zakładach drobiarskich tuszki kurcząt zbywano po 4,59 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale drożej o 6% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 8,75 zł/kg i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej, ale większa o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt potaniały o 9%, a tuszki indyków podrożały o 6,5%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl