- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu
Rynek mięsa w Polsce (28.01.2018)
Na rynku krajowym w czwartym tygodniu stycznia 2018 r. zwiększyła się cena zakupu żywca wołowego, dalszemu spadkowi uległy ceny żywca wieprzowego i indyków, a ceny kurcząt brojlerów pozostały niezmienne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 22–28.01.2018 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, nabywały żywiec wieprzowy po 4,12 zł/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była niższa o 17% niż przed rokiem.
Podobne trendy cenowe utrzymywały się w krajach UE. W dniach 22–28.01.2018 r. unijna cena zakupu świń rzeźnych (według KE) wyniosła 133,86 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E. Był to poziom mniejszy o 1% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem i o 12% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 130,82 EUR/100 kg.
Niższe niż w Polsce ceny odnotowano w czterech państwach UE: w Danii - 123,99 EUR/100 kg, Hiszpanii - 122,45 EUR/100 kg, we Francji - 122,00 EUR/100 kg i w Holandii - 116,20 EUR/100 kg.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W czwartym tygodniu stycznia br. w kraju potaniała również wieprzowina w zbycie. Zakłady mięsne za półtusze wieprzowe przeciętnie uzyskiwały 6,12 zł/kg, o 3% mniej niż tydzień wcześniej i o 9% mniej niż przed miesiącem. Półtusze były o 13% tańsze niż w analogicznym okresie 2017 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W Polsce w dniach 22–28 stycznia 2018 r. cena zakupu żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) wyniosła 6,92 zł/kg, czyli była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż w końcu grudnia 2017 r. Jednocześnie żywiec ten był droższy o 6,5% niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Ceny zbytu mięsa wołowego
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 14,12 zł/kg, tj. o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była większa o 2% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 22–28.01.2018 r., podobnie jak przed tygodniem, kurczęta brojlery kupowano po 3,28 zł/kg. Był to poziom niższy o 2% niż w końcu 2017 r., ale wyższy o 6% niż rok wcześniej.
W dalszym ciągu utrzymuje się, notowana od drugiego tygodnia stycznia br. spadkowa tendencja cen skupu indyków. Za indyki płacono 4,83 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed rokiem. Jednocześnie cena indyków była o 2% niższa niż miesiąc wcześniej.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 5,06 zł/kg, czyli o 4% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były jednak o 11% droższe niż rok wcześniej.
Za tuszki indyków płacono 8,22 zł/kg, tj. ceny te były niższe o 2% niż tydzień wcześniej i o 13% niż przed miesiącem – kiedy z uwagi na okres przedświąteczny ceny tuszek indyków były znacząco wyższe. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki indycze były o 2,5% droższe.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu
-
Ceny jaj w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (07.04.2024)
-
Ceny skupu świń rzeźnych (07.04.2024)
-
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny drobiu w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)