BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (3.09.2017)


Dodano: 18.09.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Od sześciu tygodni na krajowym rynku obserwowana jest umiarkowana zwyżka cen zakupu żywca wieprzowego, a od lipca drożeje też bydło. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (3.09.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca
 
W dniach 28.08 – 3.09.2017 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną krajowi dostawcy uzyskiwali 5,54 zł/kg wobec 5,52 zł/kg w poprzednim tygodniu.
 
Cena tego żywca była wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2016 r. Zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,44 zł/kg, czyli drożej o 0,02 gr/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena bydła była również wyższa o 4,5% niż przed rokiem.
 
W krajowych zakładach drobiarskich od dwóch tygodni tanieją kurczęta, a od końca czerwca utrzymuje się spadek cen zakupu indyków. W dniach 28.08 – 3.09.2017 r. za kurczęta brojlery płacono 3,43 zł/kg, a zatem o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale więcej o 0,3% niż przed miesiącem.
 
Cena indyków wynosiła 5,06 zł/kg wobec 5,07 zł/kg w poprzednim tygodniu. Była ona również o 2,5% niższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta potaniały o 2%, a indyki podrożały o 5%.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 28.08 – 3.09.2017 r. za półtusze wieprzowe płacono 7,85 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o blisko 1% drożej niż przed miesiącem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 13,06 zł/kg, tj. o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena półtusz wieprzowych była wyższa niż przed rokiem o 3%, a ćwierćtusz wołowych – o 2%.
 
Za tuszki kurcząt zakłady drobiarskie uzyskiwały 5,42 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% więcej niż przed miesiącem i przed rokiem.
 
Tuszki indyków zbywano po 8,48 zł/kg, o 0,3% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż miesiąc wcześniej. Tuszki indyków były o 3% droższe niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl