BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (31.03.2019)


Dodano: 11.04.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (31.03.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Od kilku tygodni w większości krajów Unii Europejskiej jest dynamiczny wzrost cen zakupu żywca wieprzowego. W dniach 25–31 marca 2019 r. za świnie rzeźne klasy E w UE płacono 150,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 5% niż w poprzednim tygodniu, o 9% niż przed miesiącem oraz o 3,5% niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 149,73 EUR/100 kg i była o 1% niższa od ceny w UE. Mniej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego płacono dostawcom m.in. w Hiszpanii - 147,78 EUR, Francji - 140,00 EUR, Holandii - 137,59 EUR, Danii - 138,25 EUR, a więcej – m.in. w Niemczech - 160,05 EUR.
 
W wyniku wzrostu cen żywca wieprzowego na rynku unijnym oraz zwiększonego krajowego zapotrzebowania na wieprzowinę w okresie przedświątecznym, ceny skupu rosną także w Polsce. W dniach 25–31.03.2019 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowi dostawcy za trzodę chlewną w skupie otrzymywali 4,91 zł/kg, czyli więcej o 9% niż w poprzednim tygodniu i o 16% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był również o 7% droższy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Utrzymująca się od trzech tygodni zwyżka cen wieprzowiny w krajowym zbycie w ostatnim tygodniu marca br. uległa przyspieszeniu. W dniach 25–31.03.2019 r. za półtusze wieprzowe trzeba było zapłacić 7,02 zł/kg, a zatem więcej o 7% niż w poprzednim tygodniu, o 11% niż miesiąc wcześniej oraz o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 25–31.03.2019 r. (dane ZSRIR MRiRW) cena bydła rzeźnego ukształtowała się w granicy 6,42 zł/kg względem 6,43 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był tańszy o 3% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W ostatnim tygodniu marca 2019 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,09 zł/kg, a więc taniej o 0,3% niż w poprzednim notowaniu, o 2% niż w końcu lutego br. oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 25–31.03.2019 r. w krajowym skupie odnotowano obniżkę cen żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,47 zł/kg, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 5,55 zł/kg i była mniejsza o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta podrożały o 2%, a indyki – o 23%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 25–31.03.2019 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt po 5,49 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 0,4% niż przed miesiącem, ale drożej o 2% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków wyniosła 8,96 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz podobna do notowanej przed miesiącem. Jednocześnie tuszki indyków kosztowały więcej o 3% niż przed rokiem.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl