BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (5.01.2020)


Dodano: 23.01.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (5.01.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Od połowy grudnia 2019 r. na rynku krajowym spada cena trzody chlewnej. W dniach 30.12.2019 – 5.01.2020 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom 6,20 zł/kg, a więc mniej o 2% w porównaniu z poprzednim notowaniem oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena żywca była jednak większa o 51% niż przed rokiem.
 
Poziom cen zakupu żywca wieprzowego był zróżnicowany regionalnie. Najwięcej za trzodę chlewną otrzymywali producenci z makroregionu północnego – 6,24 zł/kg, obejmującego województwo kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie, a najmniej – z makroregionu zachodniego – 6,16 zł/kg, obejmującego województwo dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Na przełomie grudnia 2019 r. i stycznia 2020 r. półtusze wieprzowe zbywano po 9,19 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 0,4% niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 45,5% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 30.12.2019 – 5.01.2020 r. cena żywca wołowego ukształtowała się w granicy 6,30 zł/kg, a zatem wyższej o 2% niż we wcześniejszym notowaniu oraz o 1% niż na początku grudnia 2019 r. Jednocześnie bydło rzeźne było tańsze o 6% niż przed rokiem.
 
W zależności od regionu najwięcej za żywiec wołowy otrzymywali dostawcy z makroregionu centralnego – 6,40 zł/kg, obejmującego województwo kujawsko-pomorskie, mazowieckie, łódzkie, wielkopolskie i lubuskie, a najmniej – 5,43 zł/kg – z makroregionu północnego, obejmującego województwo podlaskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie i zachodniopomorskie.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na przełomie grudnia 2019 r. i stycznia 2020 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków po 13,05 zł/kg, a zatem o 0,10 zł/kg drożej niż w poprzednim notowaniu i o 0,04 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były jednak tańsze o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 30.12.2019 – 5.01.2020 r. w krajowym skupie podrożały kurczęta, a indyki straciły na wartości. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,29 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż przed miesiącem i rokiem. Cena indyków ukształtowała się w granicy 5,78 zł/kg, a zatem o 2% niższej niż we wcześniejszym tygodniu oraz o 1% mniejszym niż przed miesiącem. Żywiec indyczy był jednak droższy o 3% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Na przełomie roku zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 5,74 zł/kg, a więc drożej o 7% niż w poprzednim tygodniu i o 16% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 9,54 zł/kg i była niższa o 5% niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż na początku grudnia 2019 r. Jednocześnie tuszki kurcząt kosztowały więcej niż przed rokiem o 21%, a tuszki indyków – o 5%.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl