BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (5.04.2020)


Dodano: 16.04.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (5.04.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Po trzech tygodniach obniżki, na przełomie marca i kwietnia br. zaobserwowano zwyżkę cen zakupu trzody chlewnej. W dniach 30 marca – 5 kwietnia 2020 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy dostawcy otrzymywali 6,27 zł/kg, czyli więcej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 15% niż przed rokiem.
 
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E płacono 186,04 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 186,36 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była niższa o 5% niż przed miesiącem, ale większa o 17% niż przed rokiem. W Polsce cena wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 180,09 EUR/100 kg i była mniejsza o 3% od ceny w UE. Więcej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego otrzymywali dostawcy m.in. z Danii - 199,30 EUR, Niemiec - 194,82 EUR i Hiszpanii - 186,25 EUR, a mniej m.in. z Belgii - 159,10 EUR, Francji - 166,00 EUR i Niderlandów - 173,18 EUR.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W okresie przedświątecznym mięso wieprzowe minimalnie podrożało. W dniach 30.03 – 5.04.2020 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 9,13 zł/kg, czyli o 0,06 zł/kg drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 3% taniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie półtusze były droższe o 16% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Na przełomie marca i kwietnia 2020 r. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 5,97 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 5,5% niż przed miesiącem. Żywiec ten był również o 6% tańszy niż przed rokiem.
 
W UE za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy otrzymywali 356,62 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem i rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 278,01 EUR/100 kg, a zatem o 22% mniejszej od średniej ceny w UE i jednocześnie najniższej wśród największych unijnych producentów i eksporterów wołowiny.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 30.03 – 5.04.2020 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,91 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% drożej niż w pierwszym tygodniu marca br. oraz przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na przełomie marca i kwietnia 2020 r. nastąpił dalszy obniżkę cen żywca drobiowego. Cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,22 zł/kg i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej i o 5,5% niż przed miesiącem. Za żywiec indyczy dostawcy otrzymywali 5,37 zł/kg, czyli o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta potaniały o 7,5%, a indyki – o 3%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 30.03 – 5.04.2020 r. tuszki kurcząt sprzedawano po 4,16 zł/kg, a więc taniej o 10% niż w poprzednim tygodniu i o 27% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tuszek kurcząt była niższa o 28,5% niż w porównywalnym okresie 2019 r. Za tuszki indyków w kraju trzeba było zapłacić 9,86 zł/kg, tj. więcej o 6% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku tuszki indyków były o 6% droższe.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl