BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (7.05.2017)


Dodano: 19.05.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku krajowym od początku marca br. utrzymuje się zwyżkowy trend cen skupu trzody chlewnej. Od czterech tygodni nieprzerwanie zwiększają się także ceny skupu bydła. W pierwszym tygodniu maja br. spadkowi uległy z kolei ceny kurcząt i indyków. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (7.05.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 1–7.05.2017 r. cena żywca wieprzowego wynosiła 5,59 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku trzoda chlewna była o 29% droższa.
 

Ceny żywca wołowego
 

Za żywiec wołowy płacono 6,34 zł/kg względem 6,31 zł/kg tydzień wcześniej. Cena bydła była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Kurczęta brojlery krajowe zakłady drobiarskie skupowały po 3,22 zł/kg, tj. taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem.
 
Cena indyków wynosiła 5,14 zł/kg wobec 5,15 zł/kg w poprzednim tygodniu i 5,08 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 4%, a indyki – o 2%.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl