Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (8.03.2020)


Dodano: 20.03.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (8.03.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu trzody chlewnej. W dniach 2–8.03.2020 r. za 1 kg żywca wieprzowego dostawcom płacono 6,54 zł, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku trzoda chlewna była o 54% droższa.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W Polsce w pierwszym tygodniu marca 2020 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za półtusze wieprzowe należało zapłacić 9,39 zł/kg, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była o 49% wyższa niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 2–8.03.2020 r. za żywiec wołowy krajowi dostawcy otrzymywali 6,32 zł/kg, a zatem o 0,01 zł/kg więcej niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen wyższy o 1% niż na początku lutego br., ale o 3% mniejszy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na początku marca br. krajowe zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat po 12,77 zł/kg w odniesieniu do 12,79 zł/kg w poprzednim notowaniu. Ćwierćtusze były tańsze o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 2–8.03.2020 r. kurczęta brojlery kupowano po 3,41 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w końcu lutego br. oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 5,49 zł/kg w stosunku do 5,50 zł/kg w poprzednim tygodniu i 5,55 zł/kg miesiąc wcześniej. Względem notowań z początku marca 2019 r. kurczęta brojlery były tańsze o 0,3%, a indyki – o 2%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W pierwszym tygodniu marca br. w zbycie podrożało zarówno mięso z kurcząt jak i z indyków. Za tuszki kurcząt patroszonych trzeba było zapłacić 5,72 zł/kg, a zatem więcej o 8% niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 9,47 zł/kg i była wyższa o 3% niż tydzień wcześniej, ale o 1% mniejsza niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt i indyków były droższe niż w tym samym tygodniu 2019 r. odpowiednio o 2% i 5,5%.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl