BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (8.04.2018)


Dodano: 20.04.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Krajowe ceny żywca wieprzowego od trzech tygodni są w miarę stabilne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (8.04.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 2–8.04.2018 r. za trzodę chlewną dostawcom płacono 4,58 zł/kg względem 4,57 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była niższa o 4,5% niż przed miesiącem oraz o 15% niż przed rokiem.
 
Na rynku unijnym od połowy marca br. utrzymuje się systematyczna zniżka cen żywca wieprzowego. W dniach 2–8.04.2018 r. cena zakupu świń rzeźnych klasy E wynosiła 144,48 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w stosunku do 144,90 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 3% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem. W Polsce za trzodę chlewną tej klasy wyrażoną w walucie unijnej otrzymywano 143,25 EUR/100 kg, tj. o 1% mniej niż w UE. Niższe niż w Polsce ceny tego żywca notowano m.in. w Holandii o 12%, Francji o 8,5%, Hiszpanii o 2%, a wyższe – w Niemczech o 4%.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W pierwszym tygodniu kwietnia br. krajowa cena półtusz wieprzowych uległa spadkowi o 1% w porównaniu do poprzedniego tygodnia i średnio wynosiła 6,71 zł/kg. Była ona niższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 14% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Krajowe ceny bydła rzeźnego ulegają nieznacznym spadkom. W dniach 2–8.04.2018 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za 1 kg żywca wołowego dostawcy otrzymywali 6,79 zł w porównaniu do 6,80 zł w ostatnim tygodniu marca br. Cena tego żywca była o 1% niższa niż przed miesiącem, ale o 7% wyższa wobec notowań sprzed roku.
 
Podobny kierunek zmian cen notowany jest w krajach UE. Na początku kwietnia br. średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 384,86 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w stosunku do 385,71 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu oraz 385,63 EUR/100 kg przed miesiącem. Był to jednak poziom o 4% wyższy niż przed rokiem. Cena bydła tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 334,54 EUR/kg i była o 13% niższa niż średnio w UE. Mniejsze niż w Polsce ceny bydła uzyskiwano jedynie w Rumunii - 304,82 EUR/100 kg, na Słowacji - 331,21 EUR/100 kg i na Łotwie - 261 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W pierwszym tygodniu kwietnia br. krajowe zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,74 zł/kg, czyli drożej o 0,06 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na początku kwietnia, po dwóch tygodniach obniżki, ceny skupu kurcząt brojlerów ustabilizowały się w granicy 3,42 zł/kg. Był to poziom o 1% mniejszy niż przed miesiącem, ale o 3% większy niż przed rokiem. Indyki skupowano po 4,52 zł/kg, względem 4,53 zł/kg przed tygodniem. Cena tego żywca była niższa o 2% niż na początku marca br. oraz o 11% w stosunku do porównywalnego tygodnia 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W pierwszym tygodniu kwietnia br. na rynku krajowym podrożały tuszki kurcząt, a potaniały tuszki indyków. Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,60 zł/kg, tj. o 4% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 3% taniej niż przed miesiącem. Za tuszki indyków uzyskiwano 7,90 zł/kg, czyli mniej o 9,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była o 18% wyższa, a tuszek indyków – o 18% niższa.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl