Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.09.2019)


Dodano: 13.09.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.09.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze


Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Utrzymujące się światowe zapotrzebowanie na odtłuszczone mleko w proszku wpływa stymulująco na dalszy wzrost krajowych cen tego produktu. W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26.08 – 1.09.2019 r. cena OMP osiągnęła granicę 8,82 zł/kg, a więc większą o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 42%. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 12,00 zł/kg, nieznacznie o 0,3% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie był to poziom podobny do notowanego w analogicznym czasie lipca br. i przed rokiem.
 
Na rynku krajowym w drugiej połowie sierpnia 2019 r. rosły ceny masła w blokach. W dniach 26.08 – 1.09.2019 r. za ten rodzaj tłuszczu mlecznego w kraju uzyskiwano 15,11 zł/kg, czyli o 4% więcej niż tydzień wcześniej. W tym samym czasie masło konfekcjonowane potaniało o 1% do 16,58 zł/kg. Oba rodzaje masła były minimalnie droższe niż miesiąc wcześniej, ale o 34% tańsze niż przed rokiem.
 
Ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda od początku 2019 r. ulegają nieznacznym wahaniom. W końcu sierpnia br. krajowi producenci za ser Edamski otrzymywali 12,81 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda, podobnie jak przed miesiącem, wyniosła 13,22 zł/kg. Była ona jednak wyższa o 2% niż poprzednim tygodniu. Ceny tych serów były zbliżone do notowanych przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 3 września 2019 r., indeks cen GDT2, w stosunku do poprzedniego notowania zmalał o 0,4%. W czasie sesji sprzedano 40 tys. ton artykułów mleczarskich.
 
Trendy zniżkowe wykazują ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 3 września 2019 r. podobnie jak w poprzednim notowaniu (z 20.08.br.), płacono 4 029 USD/t. Był to jednak poziom o 3% mniejszy niż przed miesiącem. Niewielkim wahaniom ulegają z kolei ceny sera Cheddar. Na początku września br. ser ten zbywano po 3 827 USD/t, tj. o 1% taniej niż dwa tygodnie wcześniej i podobnie jak na początku sierpnia br.
 
Tendencje wzrostowe wykazują ceny mleka w proszku. Na GDT 3 września br. za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 500 USD/t, a więc o 1% więcej niż na poprzedniej aukcji i przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 076 USD/t i była o 1% niższa niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 1% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 25%, PMP – o 9%, a ser Cheddar – o 5%, podczas gdy masło było tańsze o 6%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl