BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (15.01.2017)


Dodano: 27.01.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 9 do 15 stycznia 2017 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (15.01.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Krajowa cena mleka
 
W Polsce w grudniu 2016 r. przeciętna cena mleka w skupie osiągnęła poziom 135,97 zł/hl, a więc wyższy o 4,8% niż w poprzednim miesiącu i o 20,4% niż w grudniu 2015 r. Jednak mleko było o 12% tańsze niż w grudniu 2013 r., kiedy to cena ukształtowała się na rekordowo wysokim poziomie 153,93 zł/hl.
 
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 9–15.01.2017 r. za masło w blokach krajowi producenci w kraju uzyskiwali 18,43 zł/kg, czyli o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 3% mniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 19,50 zł/kg, taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W drugim tygodniu stycznia br. masło konfekcjonowane było droższe niż przed rokiem o 45%, a masło w blokach – o 50%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 8,69 zł/kg względem 8,70 zł/kg w pierwszym tygodniu 2017 r. O 5% do 12,17 zł/kg wzrosła natomiast cena pełnego mleka w proszku. W porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca OMP było droższe o 9%, a PMP o 2%. Ceny wyżej wymienionych rodzajów mleka w proszku były wyższe niż przed rokiem o 21–26%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade utrzymuje się wzrostowa tendencja cen masła i sera Cheddar. Na aukcji, która odbyła się 17 stycznia 2017 r. cena masła osiągnęła poziom 4 382 USD/t, tj. o 2% wyższy niż w poprzednim notowaniu i niż miesiąc wcześniej. Za ser Cheddar płacono 3 940 USD/t, a zatem więcej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
 
Cena OMP była mniejsza o 2% niż na początku stycznia br. oraz zbliżona do notowanej przed miesiącem i ukształtowała się na poziomie 2 612 USD/t. Od połowy grudnia 2016 r. zniżkom ulegają ceny pełnego mleka w proszku. 17 stycznia br. za proszek ten uzyskiwano 3 283 USD/t, czyli mniej o 0,3% niż na poprzedniej aukcji i o 8% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 39%, ser Cheddar – o 37%, OMP – o 42%, a PMP – o 50%.

źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl