Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (17.05.2020)


Dodano: 29.05.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (17.05.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze


Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W drugim tygodniu maja 2020 r. na rynku krajowym zaobserwowano spadek cen zbytu masła. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 11–17.05.2020 r. za masło w blokach w kraju otrzymywano 12,15 zł/kg, a więc mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 14,20 zł/kg i była niższa o 4,5% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 31%, a masło konfekcjonowane – o 24%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku w drugim tygodniu maja 2020 r. płacono 8,80 zł/kg, czyli więcej o 6% niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,67 zł/kg i była niższa o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 3,5% niż przed miesiącem. OMP było droższe o 9% niż przed rokiem, podczas gdy PMP – o 1% tańsze.
 
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,45 zł/kg, a zatem mniej o 3% niż w pierwszym tygodniu maja br. i o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Gouda wyniosła 13,61 zł/kg i była niższa o 2% od notowanej tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Oba gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 4–5%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago, po sporych obniżkach cen produktów mlecznych w następstwie trwającej epidemii koronawirusa, w połowie maja br. zwiększyły się ceny większości artykułów mleczarskich. W notowaniu z 15 maja 2020 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 627 USD/t, a więc wyższej o 27,5% niż przed tygodniem i o 38,5% niż miesiąc wcześniej. Jednak cena tego tłuszczu mlecznego była niższa o 30% niż przed rokiem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 1 913 USD/t, czyli więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu, ale mniej o 1% niż 17 kwietnia br. Cena pełnego mleka w proszku, podobnie jak tydzień wcześniej, wyniosła 3 693 USD/t. Był to poziom cen wyższy o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było o 17% tańsze, a PMP – o 1,5% droższe.
 
Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 3 924 USD/t, tj. więcej o 36% niż przed tygodniem i o 76% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był o 9,5% droższy.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl