BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.02.2017)


Dodano: 02.03.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 13 do 19 lutego 2017 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.02.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.02.2017 r. za masło w blokach płacono 16,24 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 17,75 zł/kg względem 17,78 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie był to poziom o 8% niższy niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 36%, a masło w blokach – o 47%.
 
W krajowych proszkowniach za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 8,42 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,78 zł/kg i była o 0,4% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 8% niższa niż w porównywalnym okresie stycznia br. W odniesieniu do notowań sprzed roku mleko w proszku było droższe o 18–27%.
 
Ser Edamski producenci zbywali po 13,72 zł/kg w odniesieniu do 13,79 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego rodzaju sera dojrzewającego była o 6% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 38% większa niż w analogicznym okresie 2016 r. Za ser Gouda uzyskiwano 13,51 zł/kg, tj. o 2% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 7% mniej niż przed miesiącem. Ser Gouda był o 31% droższy niż w roku poprzednim.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade od sierpnia 2016 r. utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła. Na aukcji, która odbyła się 21 lutego 2017 r. za produkt ten otrzymywano 4 598 USD/t wobec 4 593 USD/t w poprzednim notowaniu i o 5% więcej niż przed miesiącem. W lutym 2017 r. odnotowano spadek cen sera Cheddar i mleka w proszku. 21 lutego 2017 r. za 1 tonę Cheddara płacono 3 590 USD, czyli mniej o 5,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 574 USD/t, a zatem o 1% mniej niż przed dwoma tygodniami i niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wynosiła 3 189 USD/t, a więc była niższa o 4% niż na poprzedniej aukcji oraz o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 62%, ser Cheddar – o 42%, OMP – o 46%, a PMP – o 69%.

źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl