BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (24.03.2019)


Dodano: 05.04.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (24.03.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu marca 2019 r. zaobserwowano sporą obniżkę cen masła w blokach. Zmniejszeniu uległy też ceny masła konfekcjonowanego. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18–24.03.2019 r. za masło w blokach otrzymywały 16,83 zł/kg, czyli mniej o 7% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 18,41 zł/kg, a więc niższym o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 8%, a masło konfekcjonowane – o 11%.
 
Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 7,74 zł/kg względem 7,75 zł/kg tydzień wcześniej. Za pełne mleko w proszku płacono 11,63 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena PMP była podobna do notowanej przed miesiącem, a cena OMP – o 5,5% większa. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 41,5%, a PMP – o 9%.
 
Krajowi producenci w trzecim tygodniu marca 2019 r. za ser Gouda otrzymywali 13,19 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,2% niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 12,97 zł/kg i była wyższa o 0,05 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 0,03 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Monitorowane sery podpuszczkowe dojrzewające były droższe niż przed rokiem – ser Edamski 0 7%, a ser Gouda – o 8,5%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 22 marca 2019 r. za masło uzyskiwano 4 999 USD/t, czyli mniej o 1% niż przed tygodniem, ale o 0,3% więcej niż miesiąc wcześniej. Tłuszcz mleczny był o 2% droższy niż przed rokiem.
 
Od lutego 2019 r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku wykazują trend zniżkowy. Za ten rodzaj proszku mlecznego 22 marca 2019 r. otrzymywano 2 117 USD/t, a zatem mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 3,5% niż przed miesiącem.
 
Pełne mleko w proszku, podobnie jak tydzień wcześniej, zbywano po 3 583 USD/t. Był to jednak poziom wyższy o 2% niż 22 lutego br. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 37%, a PMP – o 10%.
 
Na rynku amerykańskim 22 marca 2019 r. za ser Cheddar płacono 3 461 USD/t, tj. o 1% więcej niż przed tygodniem, ale o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku cena Cheddara była wyższa o 3%.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl