BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.01.2020)


Dodano: 05.02.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.01.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W czwartym tygodniu stycznia 2020 r. zaobserwowano obniżkę cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–26.01.2020 r. masło w blokach zbywały po 14,91 zł/kg, a masło konfekcjonowane po 17,42 zł/kg, czyli w obu przypadkach taniej po 1% niż tydzień wcześniej. Masło w blokach kosztowało mniej niż przed miesiącem o 7%, a masło konfekcjonowane – o 6%. W stosunku do notowań sprzed roku ceny masła były niższe o 14–21%.
 
Światowe zapotrzebowanie na mleko w proszku przyczynia się do zwiększenia się krajowych cen tego produktu. W czwartym tygodniu stycznia 2020 r. ceny zbytu pełnego mleka w proszku osiągnęły granicę 12,75 zł/kg, tj. wyższą o 2% niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Jednocześnie cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,92 zł/kg i była większa o 0,3% niż w trzecim tygodniu stycznia 2020 r. i o 2% niż miesiąc wcześniej. OMP było droższe niż przed rokiem o 59%, a PMP – o 10%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade od początku stycznia 2020 r. notowano zwyżkę cen produktów mlecznych. Na aukcji, która odbyła się 21 stycznia 2020 r. indeks cen GDT, w odniesieniu do poprzedniego notowania, wzrósł o 1,7%. W czasie sesji sprzedano 33 165 ton artykułów mleczarskich.
 
Najbardziej dynamiczny wzrost wykazują ceny mleka w proszku. W czwartym tygodniu stycznia 2020 r. za pełne mleko w proszku otrzymywano 3 233 USD/t, a zatem więcej o 3% niż na poprzedniej aukcji i o 4% niż miesiąc wcześniej. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 3 036 USD/t i była wyższa o 0,3% niż przed dwoma tygodniami i o 6% niż przed miesiącem.
 
Spory wzrost wykazywały ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 21 stycznia 2020 r. płacono 4 250 USD/t, a więc to więcej o 5,5% niż 7 stycznia br. i o 9% niż miesiąc wcześniej.
 
Ser Cheddar zbywano po 4 048 USD/t, czyli drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż w trzecim tygodniu grudnia 2019 r. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było tańsze o 0,3%, podczas gdy OMP było droższe o 26%, a PMP i ser Cheddar – po 16%.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl