BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (6.05.2018)


Dodano: 21.05.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Rosnący światowy popyt na masło wpływa stymulująco na zwiększenie się cen tego tłuszczu na rynkach zagranicznych, w tym też w Polsce. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (6.05.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 23.04 – 6.05.2018 r. krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 21,54 zł/kg, czyli więcej o 7% niż w poprzednim notowaniu i o 16% niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane zbywano po 21,26 zł/kg, a więc drożej o 2% niż w trzecim tygodniu kwietnia br. i o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach było droższe o 24%, a masło konfekcjonowane – o 13%.
 
Na przełomie kwietnia i maja 2018 r. krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 5,43 zł/kg. Była ona o ponad 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% niższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku w kraju płacono 10,28 zł/kg, czyli mniej o 0,03 zł/kg niż w trzecim tygodniu kwietnia br. i o 2,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 26%, a PMP – o 11%.
 
Od początku 2018 r. ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda utrzymują się na poziomie mniejszym niż przed rokiem. W dniach 23.04 – 6.05.2018 r. cena sera Edamskiego ukształtowała się w granicy 11,92 zł/kg, tj. wyższym o 1% niż w trzecim tygodniu kwietnia br. i zbliżonym do notowanego miesiąc wcześniej. Za ser Gouda w kraju płacono 11,72 zł/kg, a więc mniej o 0,4% niż poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Ceny tych serów dojrzewających były o 9–11% mniejsze niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W Polsce na przełomie kwietnia i maja 2018 r. masło w blokach było tańsze niż w Unii Europejskiej o 6,6%, OMP – o 8,9%, a sery Edamski i Gouda odpowiednio o 2,1% i 5,7% tańsze.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) od początku 2018 r. utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła i pełnego mleka w proszku. Jednocześnie od końca kwietnia br. dynamicznie zwiększały się ceny OMP, po głębokim spadku w marcu i kwietniu br., 11 maja 2018 r. za masło uzyskiwano 6 963 USD/t, tj. więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu (z 27 kwietnia br.) i o 9% niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku masło podrożało o 40%.
 
Pełne mleko w proszku zbywano po 3 313 USD/t, a zatem drożej o 0,4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 1,5% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 1 738 USD/t. Był to poziom większy o 1,5% niż w końcu kwietnia br. i o 9% niż miesiąc wcześniej. PMP było droższe niż przed rokiem o 9%, podczas gdy OMP – o 11% tańsze.
 
W Oceanii na początku drugiej dekady maja 2018 r. zaobserwowano dalszy wzrost cen masła, OMP i sera Cheddar. Jednocześnie przerwana została zwyżka cen PMP. W notowaniu z 11 maja 2018 r. cena masła wyniosła 5 700 USD/t i była większa o 1% niż w poprzednim notowaniu (27 kwietnia br.) i o 3% niż przed miesiącem.
 
Za OMP płacono 2 038 USD/t, tj. więcej o 4,5% niż przed dwoma tygodniami i o 6,5% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Cheddar wyniosła 3 963 USD/t i była wyższa o 3% niż przed dwoma tygodniami i o 6% niż przed miesiącem. Za PMP uzyskiwano 3 263 USD/t, czyli mniej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W Oceanii w stosunku do notowań sprzed roku ceny masła były wyższe o 13%, sera Cheddar – o 10%, a OMP i PMP – o 2%.


źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl