BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek wieprzowiny w Polsce (I-V 2014)


Dodano: 20.08.2014

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W okresie od stycznia do końca maja 2014 roku polski eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego wyniósł 151 tys. ton i był o 11% niższy w skali roku - podał Bank BGŻ.

Rynek wieprzowiny w Polsce (I-V 2014)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Po spadkach na początku roku, obserwujemy trwający od marca wzrost wolumenu eksportu mięsa jednak dynamika tego wzrostu jest znacznie słabsza niż w ubiegłym roku.

Eksport wieprzowiny z Polski do Unii Europejskiej

Siłą napędową eksportu pozostają kraje Unii Europejskiej. W okresie I-V bieżącego roku na rynek unijny trafiło 108 tys. ton było to o 21% więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami pozostają: Włochy (23 tys. ton), Niemcy (16 tys. ton), Słowacja (14 tys. ton) oraz Republika Czeska (10 tys. ton). O 51% zmniejszył się natomiast eksport do krajów pozaunijnych.

Eksport wieprzowiny z Polski do krajów trzecich

Obecnie, spośród krajów trzecich, największymi odbiorcami są: USA (7 tys. ton) i Hongkong (11 tys. ton). W porównaniu do ubiegłego roku nastąpiła zmiana struktury eksportu, która jest skutkiem wystąpienia w Polsce i na Litwie wirusa ASF na początku roku. W efekcie dla polskiego mięsa zamknięte zostały rynki, na które trafiała w latach poprzednich znaczna część wieprzowiny, m.in.: Rosja, Białoruś, Chiny, Korea Płd.

Import wieprzowiny do Polski

Dodatkowo w okresie I-V bieżącego roku o 3,2% wzrósł import wieprzowiny do Polski. Gorsze od ubiegłorocznych wyniki eksportu oraz wzrost importu przyczyniły się do dalszego pogorszenia się bilansu handlowego tego rodzaju mięsa. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku ujemne saldo wyniosło 98 tys. ton i było o 26 tys. ton wyższe niż w tym samym okresie 2013 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

ASF a eksport wieprzowiny

Wystąpienie wirusa ASF rodziło reperkusje nie tylko dla krajów, w których stwierdzono zachorowania zwierząt. W przypadku sprzedaży do Rosji zakaz importu wieprzowiny dotyczył całej UE. W rezultacie eksport tego mięsa z UE na rynek rosyjski w okresie I-IV bieżącego roku był niższy o 80% w porównaniu do ubiegłego roku.
 
W tym samym czasie zwiększył się wprawdzie eksport do krajów azjatyckich, jednak nie zagospodarowało to całości nadwyżek mięsa. Mniejszy eksport oznacza, że wewnętrzny rynek UE staje się coraz bardziej konkurencyjny, co z kolei wywiera presję na poziom cen mięsa również w kraju.

Ceny wieprzowiny w Polsce i UE

W lipcu zarówno na rynku krajowym jak i unijnym eksperci Banku BGŻ zaobserwowali znaczną korektę cen, na co wpływ miały m.in. mniejsza niż zazwyczaj konsumpcja wieprzowiny w UE oraz brak możliwości eksportu na niektóre rynki. Warto jednak zauważyć, że spadek cen na rynku UE wyhamowuje i w drugiej połowie sierpnia spodziewamy się powrotu trendu wzrostowego na rynkach największych unijnych producentów wieprzowiny, w tym na rynku krajowym.
 
Jednak należy mieć na uwadze, że ograniczenia w handlu zagranicznym cały czas determinują poziom cen. W efekcie należy się spodziewać, że w drugiej połowie roku średnia cena skupu żywca wieprzowego w kraju będzie kształtować się na niższym poziomie niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl