- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 1(311), foto: Gospodarz.pl/DK
Rynek wołowiny w Polsce i UE
W pierwszych jedenastu miesiącach 2016 r. po raz pierwszy od kilku lat skupiono o 0,8% mniej bydła w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego kiedy było to 558,5 tys. ton wagi żywej. Było to jednak o 46,7% więcej niż w 2012 r.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Rynek wołowiny
W okresie od stycznia do listopada 2016 roku w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 169 tys. ton wołowiny, czyli o 6,6% mniej niż przed rokiem, ale o 2,4% więcej niż w bardzo słabym pod tym względem 2012 r.
W obrębie jedenastu miesięcy 2016 r. cena skupu bydła w Polsce była niższa niż przed rokiem o 3% i wynosiła 5,92 zł/kg. W listopadzie cena ta wzrosła o 1,4% do 5,94 zł/ kg w. ż. Ceny skupu młodego bydła były podobne jak przed miesiącem i wynosiły 6,30 zł/kg w. ż. Relacje cen żywiec:mieszanka dla opasów w I kwartale 2016 r. zaczęły się zawężać w wyniku spadku cen bydła. W następnych miesiącach relacje te były korzystniejsze i zbliżyły się do poziomu sprzed roku, a w sierpniu i we wrześniu nawet je przewyższały.
Jak wskazuje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła przez ubojnie oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu grudnia 2016 r., tak jak do tej pory, najniższe ceny skupu bydła zanotowano w regionie północnym - 5,52 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,56 zł/kg.
Ceny ćwierci z krów były najtańsze w regionie południowym - 10051 zł/t, byków w regionie centralnym - 13023 zł/t, a ćwierci z byków do dwóch lat i krów były najwyższe w regionie północnym, tj. odpowiednio 13646 zł/t i 10495 zł/t.
Polska wołowina w br. jest nadal konkurencyjna cenowo. W okresie 12-18.12.2016 cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o 16% niższa niż średnia w UE - 312,90 i 373,89 EUR/t, tusz młodego bydła w wieku 8-12 miesięcy kategorii. Z klasy U+R+O o 20% niższa - 308,11 i 383,31 EUR/t, a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące kategorii A klasy U+R+O o 16% mniejsza - 312,93 i 373,13 EUR/t. Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe u głównych odbiorców, a więc we Włoszech o 22%, w Niemczech o 18%, Hiszpanii o 18%, Francji o 7% i w Wielkiej Brytanii o 12%.
Od stycznia do listopada 2016 r. mięso wołowe na poziomie detalu zdrożało o 0,4%, a cielęce o 1,2%. W listopadzie 2016 r. cena detaliczna wołowiny była wyższa o 0,17%, a cielęciny – o 0,02% niż w poprzednim miesiącu.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W porównaniu ze styczniem 2016 r. ceny detaliczne mięsa wołowego z kością (rostbef lub antrykot) zwiększyły się na rynku krajowym z 26,03 do 26,33 zł/kg, mięsa cielęcego z kością z 28,24 do 28,32 zł/kg, mięsa wołowego z kością (szponder) z 18,57 do 18,62 zł/kg, podczas gdy ceny mięsa wołowego bez kości z udźca spadły z 32,68 do 32,17 zł/kg, a mięsa cielęcego bez kości z 47,10 do 46,99 zł/kg.
Eksperci KE (prognoza z grudnia 2016 r.) przewidują, że produkcja wołowiny w UE w 2017 r. prawie nie zmieni się, co będzie wypadkową zwiększenia produkcji w UE-15 o 0,8%, przy spadku produkcji w UE-13 o 5,5%. Spożycie tego gatunku mięsa będzie nieco mniejsze jak w 2016 r., zadecyduje o tym wzrost spożycia w UE-13 o 2,5% oraz zniżka o 0,2% w UE-15. Więcej wołowiny będzie konsumował nadal mieszkaniec UE-15 - 12,6 kg niż mieszkaniec UE-13 - 4,1 kg w wadze detalicznej. Szacuje się, że zarówno eksport jak i import wołowiny wzrosną odpowiednio o 2,4% i 2,9%.
Pogłowie krów mlecznych zmniejszy się o 1,4%, a pogłowie krów mamek zwiększy się o 0,7%. Światowe i unijne ceny wołowiny będą mniejsze niż przed rokiem odpowiednio o 14,2 % i 11,3% ze względu na presję podaży w szczególności ze strony Brazylii. Jednakże spadek cen wołowiny będzie złagodzony korzystniejszą koniunkturą na rynku mleka. USDA przewiduje zwiększenie się światowej produkcji wołowiny w 2017 r.
Warunki wywozu wołowiny z Polski będą więc w 2017 r. trudniejsze niż przed rokiem. Może to wywierać presję na ceny żywca wołowego w kraju. Europejscy eksporterzy muszą się liczyć z większą konkurencją ze strony Brazylii w handlu z krajami arabskimi, bowiem Arabsko-Brazylijska Izba Handlowa (CCAB) podpisała umowę o współpracy ze Stowarzyszeniem Eksporterów Mięsa Brazylijskiego (Abiec). Współpraca ma dotyczyć imprez promocyjnych, badań rynkowych, wymiany informacji handlowych.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 1(311), foto: Gospodarz.pl/DK
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (07.04.2024)
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu