- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KRIR/foto: Gospodarz.pl
Samorząd rolniczy za wprowadzeniem kontroli żywności z zagranicy
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, wystąpił 19 czerwca 2018 r. do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie obligatoryjnych kontroli u odbiorcy końcowego owoców miękkich sprowadzanych z zagranicy i innych produktów rolnych pod kątem fałszowania ich miejsca pochodzenia.
Jesteś w kategorii wiadomości:
W związku z informacjami o wprowadzaniu na rynek krajowy owoców miękkich z zagranicy po przepakowaniu i oznakowaniu jako produkt polski oraz mieszaniu z towarem krajowym, samorząd rolniczy wnioskuje o pilne uruchomienie kontroli przywożonych z zagranicy owoców miękkich, w środkach transportu, przez właściwe inspekcje, w celu ochrony interesu ekonomicznego polskich producentów rolnych.
Istnieje uzasadniona obawa, że przywożone owoce nie spełniają norm Unii Europejskiej i mogą stanowić zagrożenie dla polskich konsumentów. Mogą zawierać substancje zabronione i psuć opinię o wysokiej jakości polskich owoców.
Biorąc powyższe pod uwagę samorząd rolniczy wystąpił o przeprowadzenie odpowiednich kontroli.
źródło: Gospodarz.pl/KRIR/foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych