- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: Gospodarz.pl/DK
Niskie ceny warzyw krajowych
Wysoki poziom zbiorów większości krajowych warzyw ciążył na ich cenach oferowanych producentom w skupie w sezonie 2016/17.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Eksperci GUS oceniają, że łączne zbiory kapusty w 2016 r. były aż o 21% większe niż w roku ubiegłym, kalafiorów w ujęciu rocznym zwiększyły się o ponad 26%, ogórków o ponad 20%, marchwi o 19%, zaś cebuli o 17%.
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w sezonie 2016/17 średnia cena skupu kilograma kapusty białej wyniosła 0,38 PLN, czyli o 59% mniej niż w poprzednim sezonie. Z kolei za kilogram cebuli w skupie płacono 0,59 PLN, czyli o 44% mniej r/r. Marchew skupowano średnio po 0,64 PLN, czyli o 50% mniej w relacji rocznej.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: Gospodarz.pl/DK
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (07.04.2024)
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu