- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 4(326) foto: pixabay.com
Spadek cen skupu mleka
Na rynku krajowym w pierwszych miesiącach 2018 r. nastąpiła obniżka cen skupu mleka, po wzrostach trwających prawie nieprzerwanie od lipca 2016 r. do końca 2017 r. W lutym ceny mleka surowego zmalały o 4,8% w porównaniu z miesiącem poprzednim do 135,24 zł/hl, mimo spadku skupu o 8,0% do 883,0 mln litrów.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Od grudnia 2017 r. do lutego br. ceny skupu zmniejszyły się o 11,3%. W okresie styczeń-luty br. rolnicy dostarczyli do mleczarni ponad 1,8 mld litrów mleka, czyli o 3,8% więcej niż w takim samym okresie ub.r., a przeciętny poziom cen skupu mleka wzrósł o 4,9% do 138,80 zł/hl.
Rynek przetworów mlecznych, zwłaszcza trwałych, które są głównym przedmiotem eksportu, w styczniu i lutym br. znajdował się pod wpływem zmiennych uwarunkowań międzynarodowych. W styczniu, pod wpływem spadków cen na globalnych rynkach, ceny zbytu wszystkich trwałych przetworów mlecznych po raz kolejny zmalały. Natomiast w lutym zmiany cen tych produktów były różnokierunkowe.
Ze względu na ponowne zwyżki cen na świecie, masło w blokach podrożało o 1,9% w porównaniu ze styczniem. Nieznacznie zwiększyły się też ceny sera Gouda, przy obniżce cen serów typu Edam i Morski odpowiednio o 3,4 i 4,6%, masła konfekcjonowanego i masła z dodatkiem oleju o 1,6 i 4,6% oraz chudego i pełnego mleka w proszku o 2,0 i 3,3%,.
Zmiany cen przetworów świeżych wynosiły od -1,9% (jogurt owocowy) do +3,1% (mleko skondensowane). W czasie dwóch miesięcy br. poziom cen większości przetworów mlecznych był większy niż w tym samym okresie ub.r. Podrożała przede wszystkim śmietana o 12-14%, masło w kostkach o 8-12% i jogurty o 6-9%. Potaniało z kolei chude mleko w proszku o 27,2% i sery dojrzewające o 9-10%.
W handlu detalicznym ceny przetworów mlecznych, ale bez masła w styczniu zwiększyły się średnio o 0,4%, a w lutym zmalały o 0,4% w ujęciu miesiąca.
O spadku średniego poziomu cen w lutym zadecydowały obniżki cen tłustego mleka pitnego, śmietany, serów dojrzewających i topionych o 0,7-0,9%, a także twarogów i chudego mleka pitnego o 0,3-0,4%.
Podrożały za to jogurty, mleko zagęszczone i w proszku - po 0,6% oraz inne produkty mleczne - o 0,2%. Ceny masła spadły zarówno w styczniu o 2,5%, jak i w lutym o 3,0%. W trakcie dwóch miesięcy br. poziom cen przetworów mlecznych i masła był odpowiednio o 4,8 i 24,1% większy niż w takim samym okresie ub.r.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 4(326) foto: pixabay.com
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż w skupie (31.03.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (31.03.2024)
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (31.03.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (31.03.2024)
-
Produkcja przetworów mlecznych