BIEŻĄCE NOTOWANIA




Światowa podaż wieprzowiny


Dodano: 28.02.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Pierwsza połowa 2018 r. przyniesie wzrost globalnej podaży wieprzowiny, przede wszystkim za sprawą coraz wyższej produkcji w USA, Kanadzie i Brazylii.

Światowa podaż wieprzowiny

Jesteś w kategorii wiadomości:


Obniżka chińskiego importu powoduje jednak ryzyko wystąpienia nadpodaży tego gatunku mięsa na rynku globalnym. W drugim półroczu br. Chiny mogą zwiększyć zakupy wieprzowiny na rynkach zagranicznych.
 
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewidywała w listopadzie ub. r., że w 2017 r. światowa produkcja wieprzowiny zwiększy się o 1% do rekordowych 117 mln ton po minimalnym spadku w 2016 r. Zwyżka nastąpiła przede wszystkim za sprawą odbudowy poziomu produkcji w Chinach, a także w wyniku ekspansji w USA, Brazylii, Wietnamie, Rosji, Kanadzie, Meksyku, Korei Płd. i na Filipinach.
 
Mniej wieprzowiny niż rok wcześniej wyprodukowały natomiast UE, Ukraina i Japonia. Po dwóch latach spadku, chińska produkcja wieprzowiny miała w minionym roku wzrosnąć o 1,3% - 655 tys. ton do 53 mln ton. Odzwierciedla to korzystny wpływ zaostrzenia krajowych przepisów z zakresu ochrony środowiska, dotyczących głównie zmniejszenia zanieczyszczenia wody. Poskutkowało to gruntownymi reformami, które obejmowały zamknięcie wielu nierentownych małych gospodarstw produkcyjnych trzody chlewnej lub ich konsolidację, przeniesienie ferm z obszarów zaopatrzenia w wodę oraz modernizację gospodarki odchodami.
 
Jak wynika z prognoz FAO, w 2017 r. Amerykanie mieli wyprodukować 11,7 mln ton wieprzowiny, czyli o 3,6% więcej niż rok wcześniej, dzięki większej liczbie ubojów i wadze poubojowej. Sprzyjała temu efektywność amerykańskich chlewni, zintegrowanych z kanadyjskimi i meksykańskimi. Produkcja wieprzowiny w Meksyku miała wzrosnąć o 3,2% do 1,4 mln ton, podbudowana zastosowaniem nowych ras i ekonomią skali.
 
Modernizacja dużych zakładów produkcyjnych i nowe inwestycje w rosyjskim sektorze wieprzowiny poskutkowały wzrostem produkcji o 3,1% do 3,5 mln ton. W UE poziom wytwarzania zmalał z kolei w wyniku zmniejszenia pogłowia loch i obniżenia popytu importowego, przede wszystkim ze strony Chin. Ukraińska produkcja mogła zostać zmniejszona o 18% do 623 tys. ton z uwagi na niską rentowność i gwałtowny spadek liczebności stada trzody chlewnej, spowodowany afrykańskim pomorem świń (ASF).

źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: afrykański pomór świń trzoda chlewna ASF wieprzowina mięso wieprzowe




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl