- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: Gospodarz.pl
Światowa podaż wieprzowiny
Pierwsza połowa 2018 r. przyniesie wzrost globalnej podaży wieprzowiny, przede wszystkim za sprawą coraz wyższej produkcji w USA, Kanadzie i Brazylii.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Obniżka chińskiego importu powoduje jednak ryzyko wystąpienia nadpodaży tego gatunku mięsa na rynku globalnym. W drugim półroczu br. Chiny mogą zwiększyć zakupy wieprzowiny na rynkach zagranicznych.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewidywała w listopadzie ub. r., że w 2017 r. światowa produkcja wieprzowiny zwiększy się o 1% do rekordowych 117 mln ton po minimalnym spadku w 2016 r. Zwyżka nastąpiła przede wszystkim za sprawą odbudowy poziomu produkcji w Chinach, a także w wyniku ekspansji w USA, Brazylii, Wietnamie, Rosji, Kanadzie, Meksyku, Korei Płd. i na Filipinach.
Mniej wieprzowiny niż rok wcześniej wyprodukowały natomiast UE, Ukraina i Japonia. Po dwóch latach spadku, chińska produkcja wieprzowiny miała w minionym roku wzrosnąć o 1,3% - 655 tys. ton do 53 mln ton. Odzwierciedla to korzystny wpływ zaostrzenia krajowych przepisów z zakresu ochrony środowiska, dotyczących głównie zmniejszenia zanieczyszczenia wody. Poskutkowało to gruntownymi reformami, które obejmowały zamknięcie wielu nierentownych małych gospodarstw produkcyjnych trzody chlewnej lub ich konsolidację, przeniesienie ferm z obszarów zaopatrzenia w wodę oraz modernizację gospodarki odchodami.
Jak wynika z prognoz FAO, w 2017 r. Amerykanie mieli wyprodukować 11,7 mln ton wieprzowiny, czyli o 3,6% więcej niż rok wcześniej, dzięki większej liczbie ubojów i wadze poubojowej. Sprzyjała temu efektywność amerykańskich chlewni, zintegrowanych z kanadyjskimi i meksykańskimi. Produkcja wieprzowiny w Meksyku miała wzrosnąć o 3,2% do 1,4 mln ton, podbudowana zastosowaniem nowych ras i ekonomią skali.
Modernizacja dużych zakładów produkcyjnych i nowe inwestycje w rosyjskim sektorze wieprzowiny poskutkowały wzrostem produkcji o 3,1% do 3,5 mln ton. W UE poziom wytwarzania zmalał z kolei w wyniku zmniejszenia pogłowia loch i obniżenia popytu importowego, przede wszystkim ze strony Chin. Ukraińska produkcja mogła zostać zmniejszona o 18% do 623 tys. ton z uwagi na niską rentowność i gwałtowny spadek liczebności stada trzody chlewnej, spowodowany afrykańskim pomorem świń (ASF).
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu
-
Ceny jaj w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (07.04.2024)
-
Ceny skupu świń rzeźnych (07.04.2024)
-
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny drobiu w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)