BIEŻĄCE NOTOWANIA




Unijna produkcja wołowiny


Dodano: 08.05.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Spadek unijnej produkcji wołowiny będzie wynikiem najprawdopodobniej mniejszej podaży krów.

Unijna produkcja wołowiny

Jesteś w kategorii wiadomości:


Wzrostu produkcji można oczekiwać w krajach Europy Wschodniej i Hiszpanii, zwyżka ta jednakże nie zrekompensuje spadków u pozostałych unijnych dostawców tego gatunku mięsa.
 
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej produkcja wołowiny w br. zmaleje o 1%, a eksport żywych zwierząt do krajów niebędących członkami UE zwiększy się o 2%, wołowiny o 2%, import wołowiny zwiększy się o 10%, a żywych zwierząt w dalszym ciągu utrzyma się na stosunkowo niskim poziomie.
 
W grudniu 2017 r. pogłowie bydła w UE obniżyło się o 0,8% w porównaniu z grudniem roku poprzedniego, a zmniejszenie pogłowia dotyczyło wszystkich rodzajów bydła, tj. bydła poniżej 1 roku o 1,6%, bydła w wieku 1-2 lata o 0,7%, bydła powyżej 2 lat o 0,4%, krów mlecznych o 1% i pozostałych krów o 0,5%.
 

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 4(326) foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina bydło żywiec wołowy żywiec cielęcy ceny bydła Dorota Pasińska Polska




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl