BIEŻĄCE NOTOWANIA




Większa produkcja wołowiny


Dodano: 06.07.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W okresie styczeń-kwiecień 2017 r. skupiono o 1,8% więcej bydła w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego - 134,4 tys. ton ż. w., a w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 63,5 tys. ton wołowiny, czyli o 4,1% więcej niż przed rokiem.

Większa produkcja wołowiny

Jesteś w kategorii wiadomości:


Cena skupu bydła była większa niż w pierwszych czterech miesiącach 2016 r. o 6,5% i wynosiła 6,23 zł/kg, a w kwietniu o 5,1% niż przed rokiem do 6,24 zł/kg. Ceny skupu młodego bydła zwiększyły się w omawianym miesiącu o 3,4% do 6,44 zł/kg w. ż. Wzrost cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz doprowadziło do poprawy relacji cen żywiec: mieszanka B2 dla opasów. Stosunek ten był korzystniejszy w pierwszych czterech miesiącach br. niż w tych samych miesiącach 2016 r.
 
Według Doroty Pasińskiej z IERiGŻ utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu maja 2017 r., tak jak do tej pory, najmniejsze ceny skupu bydła zaobserwowano w regionie północnym - 5,73 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,42 zł/kg. Ćwierci z krów były najtańsze w regionie południowym - 10578 zł/t, a byków w regionie centralnym - 12539 zł/t, natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat i krów były największe w regionie północnym - 12 947 zł/t i 11 031 zł/t.
 
Na poziomie detalu od stycznia do kwietnia 2017 r. mięso wołowe zdrożało o 2,0%, a cielęce o 1,6%. W kwietniu 2017 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny detaliczne wołowiny i cielęciny były większe o 0,6%. Mięso wieprzowe zdrożało o 3,3%, a drobiowe staniało o 0,6%. Ceny detaliczne przetworów mięsnych zmieniły się minimalnie.
 
Spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder, tj. mięso wołowe z kością z 18,85 do 19,04 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,81 do 27,04 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,88 do 33,24 zł/kg, mięsa cielęcego z kością z 28,57 do 28,65 zł/kg, podczas gdy ceny mięsa cielęcego bez kości zmalały z 47,39 do 47,32 zł/kg.
 
Liczba ubitych sztuk bydła zwiększyły się w pierwszych czterech miesiącach 2017 r. o prawie 1% do 593,4 tys. szt., na co złożyło się zwiększenie ubojów byków o 2,9%, jałówek o 6,9% oraz spadek ubojów krów o 2,7% i cieląt o 17,8%. Podobnie jak przed rokiem największy udział wśród ubitych sztuk bydła miały byki - 50,2%, a następnie krowy - 30,3%, choć udział tych ostatnich zmalał o 1 pkt proc., co może zwiastować spowolnienie stopy redukcji pogłowia krów mlecznych. Większy udział w ubojach miały jałówki - 16%, a mniejszy cielęta - 3,6%.
 
W maju 2017 r. podczas sesji generalnej Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt, Polska uzyskała status kraju o znikomym ryzyku wystąpienia BSE u bydła. Posiadanie takiego statusu sprzyja wywozowi produktów wołowych, a także ograniczeniu wydatków ponoszonych na kontrolę i monitorowanie BSE. Poza tym umożliwia ono pozyskiwanie przez przemysł mięsny w Polsce dodatkowych produktów wołowych, które mogą zostać spożyte przez ludzi, a do tej pory musiały być utylizowane.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 6(316), foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina bydło żywiec wołowy żywiec cielęcy ceny bydła Dorota Pasińska mięso wołowe ceny wołowiny Polska ceny skupu bydła ceny mięsa wołowego ubój bydła ceny detaliczne mięsa wołowego




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl