BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wieprzowina drożeje


Dodano: 10.12.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Wzrost cen skupu trzody wpływa na zwiększenie się cen sprzedaży i cen detalicznych wieprzowiny.

Wieprzowina drożeje

Jesteś w kategorii wiadomości:


We wrześniu 2019 r. cena sprzedaży półtusz wieprzowych (bez VAT) wyniosła 8,54 zł/kg i była o 22,3% wyższa niż rok wcześniej. Ceny elementów wieprzowych zwyżkowały w mniejszym stopniu. Cena schabu środkowego z kością o 7,5%, a szynki gotowanej o 13,1%.
 
W analizowanym czasie cena detaliczna mięsa wieprzowego była większa o 14,8% niż w grudniu 2018 r. i o 12,9% niż we wrześniu 2018 r. Cena schabu środkowego bez kości wyniosła 19,44 zł/kg i była 11,6% wyższa niż przed rokiem, szynki gotowanej o 8,6% do 29,13 zł/kg, mięsa wieprzowego bez kości, tj. łopatki o 21,2% do 15,86 zł/kg, a polędwicy sopockiej o 10% do 25,30 zł/kg.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 11(345) foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wieprzowina mięso wieprzowe trzoda chlewna mięso wieprzowe schab szynka łopatka




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl