Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wzrost cen przetworów mlecznych


Dodano: 09.12.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


We wrześniu, po raz pierwszy od roku, zwiększyły się ceny zbytu masła w blokach i masła konfekcjonowanego odpowiednio o 4,9 i 3,7% w obrębie miesiąca, przy dalszej zwyżce cen OMP o 2,6%.

Wzrost cen przetworów mlecznych

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze


Zmiany cen serów dojrzewających kształtowały się od 0,6 do +0,4%. Podrożały również prawie wszystkie produkty świeże, w tym najbardziej półtłuste i tłuste mleko w kartonie o 4,1-4,5% oraz półtłuste mleko w folii i tłuste mleko UHT o 1,1-1,4%. Zmalały tylko ceny jogurtów i mleka skondensowanego o 1,1-2,9%.
 
W okresie styczeń-wrzesień br. poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był większy niż w porównywalnym okresie 2018 r. Wyższe były przede wszystkim ceny OMP o 29,8% oraz serów dojrzewających i jogurtu naturalnego o 5,8-7,9%. Średni poziom cen masła w blokach zmniejszył się o 16,1%, a masła konfekcjonowanego o 11,4%.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 11(345) foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: ser sery dojrzewające mleko mleko w folii jogurt naturalny mleko skondensowane OMP masło




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl