- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(346) foto: Gospodarz.pl/MP
Wzrost cen trzody chlewnej
Cena trzody klasy E w Polsce wyniosła 178,17 EUR/100 kg wagi poubojowej i była wyższa o 0,2% niż przed miesiącem i o 32,2% niż przed rokiem.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Cena skupu trzody w Polsce wyniosła w październiku 2019 r. 5,89 zł/kg i była o 1% niższa niż we wrześniu br. i o 33,9% większa niż w październiku 2018 r. Z danych ZSRIR/MRiRW wynika, że w listopadzie może ona wynieść 5,80 zł/kg. Byłaby wtedy o 1-2% mniejsza niż w październiku, ale w skali roku wyższa o 37%.
Zachowanie sezonowości w rozwoju cen trzody w Polsce wynika z nieznacznej aprecjacji złotego wobec euro. Zarówno w październiku, jak i w listopadzie 2019 r. euro było na średnich poziomach 4,30 zł i 4,28 zł, podczas gdy w tych samych miesiącach 2018 r. odpowiednio na poziomach 4,31 zł i 4,30 zł.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(346) foto: Gospodarz.pl/MP
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)