BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wzrost cen żywności


Dodano: 04.02.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku notuje się nieznaczne wzrosty cen detalicznych. W miesiącach styczeń-listopad 2018 r., w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego, zwiększyły się one o 1,3%, a względem listopada i do grudnia ub.r. tempo zwyżki było większe i wyniosło 2,2%.

Wzrost cen żywności

Jesteś w kategorii wiadomości:


Produkty rybne są grupą żywności o stosunkowo nieznacznej dynamice wzrostu cen. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały w czasie jedenastu miesięcy o 2,8%, w tym mięso i przetwory o 1,9%, a nabiał i jaja o 6,1%. Spośród produktów substytucyjnych ryby potaniały wobec mięsa drobiowego, którego ceny zwiększyły się o 4,4% oraz wołowiny i cielęciny o 3%. Za to pogorszyły się stosunki cen ryb do mięsa wieprzowego o 1,7%. Większe od zwyżki cen detalicznych ryb i ich przetworów było również tempo wzrostu cen wędlin, które podrożały o 2,6%.
 
Spośród produktów rybnych w okresie styczeń-listopad 2018 r., w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego, najbardziej podrożały mrożone owoce morza, ryby świeże i chłodzone oraz ryby mrożone o 1,8-1,9%. Tańsze niż przed rokiem były z kolei ryby i owoce morza suszone, solone i wędzone o 0,1% oraz świeże i chłodzone owoce morza o 1,4%.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 1(335) foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: żywność produkty rybne owoce morza ryby mięso nabiał jaja drób wieprzowina mięso wieprzowe wędliny




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl