BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wzrost eksportu wieprzowiny


Dodano: 13.01.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Spadek pogłowia i ubojów trzody w UE-28 i pojawienie się wirusa ASF w Chinach i innych krajach azjatyckich, a w szczególności ten ostatni przyczynia się do zwiększenia się zapotrzebowania zgłaszanego przez te kraje, a w związku z tym zwyżki eksportu wieprzowiny między innymi z krajów Unii Europejskiej.

Wzrost eksportu wieprzowiny

Jesteś w kategorii wiadomości:


W okresie od stycznia do końca września wywóz produktów wieprzowych z UE-28 do krajów trzecich wzrósł o 16,2%, w tym mięsa o 19,7%. Nominalna zwyżka eksportu produktów wieprzowych wyniosła 470 tys. t w wadze poubojowej, w tym mięsa 383 tys. t.
 
W okresie I-IX 2019 r. wysyłka z UE-28 do Chin była wyższa o 55%, Japonii o 7%, a do Wietnamu o 28%. Eksport do pozostałych krajów uległ spadkowi, w tym do Korei Płd. o 15%, a do Hongkongu o 16%. We wrześniu 2019 r. dostawy z UE-28 do krajów trzecich był o 24% wyższy niż w sierpniu 2019 r., a więc można mówić o przyspieszeniu jego dynamiki.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(346) foto: LIR

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wieprzowina eksport wieprzowiny produkty wieprzowe




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl