Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wzrost produkcji polskiej wołowiny


Dodano: 21.05.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W okresie styczeń-marzec 2019 r. skupiono w Polsce 105,0 tys. t bydła, a więc o 4% mniej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 51,3 tys. t wołowiny, co daje wzrost o 7,7%.

Wzrost produkcji polskiej wołowiny

Jesteś w kategorii wiadomości: Bydło i mleko


Cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,52 zł/kg i była o 0,9% większa niż w miesiącach styczeń-marzec 2018 r. W marcu 2019 r. cena skupu młodego bydła wyniosła 6,60 zł/kg i była o 1,7% wyższa niż przed miesiącem, a o 1,8% niż w marcu 2018 r. Rentowność produkcji w pierwszych trzech miesiącach 2019 r. była mniej sprzyjająca niż w porównywalnych okresach roku poprzedniego.
 
Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu kwietnia 2019 r., tak jak do tej pory, najmniejsze ceny skupu notowano w regionie północnym - 5,49 zł/kg, a najwyższe w regionie centralnym - 6,37 zł/kg.
 
Ćwierci z krów były najtańsze w regionie północnym, a byków w południowym i wynosiły odpowiednio 10 533 i 12 327 zł/t, a ceny ćwierci z byków do dwóch lat były najwyższe w regionie centralnym, a krów w regionie południowym i wynosiły odpowiednio 13 125 i 11 107 zł/t.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 5(339) foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina bydło żywiec wołowy żywiec cielęcy ceny bydła Dorota Pasińska Polska ceny skupu bydła




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl