BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wzrost skupu bydła


Dodano: 27.03.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W styczniu 2019 r. skupiono 37,6 tys. t bydła, czyli o 13,9% więcej niż w analogicznym czasie 2018 r., a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 18,4 tys. t wołowiny, co daje wzrost o 20,3%.

Wzrost skupu bydła

Jesteś w kategorii wiadomości:


Średnia cena skupu bydła wyniosła w tym czasie 6,60 zł/kg i była wyższa o 0,3% niż w styczniu 2018 r. W styczniu 2019 r. cena skupu młodego bydła wyniosła 6,77 zł/kg i była niższa o 0,1% niż przed miesiącem i o 0,4% niż w styczniu 2018 r. Rentowność produkcji, tj. mierzona relacją cen żywiec:mieszanka B2 dla opasów w styczniu 2019 r. była mniej sprzyjająca niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
 
Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu lutego 2019 r., tak jak do tej pory, najmniejsze ceny skupu notowano w regionie północnym - 5,54 zł/kg, a największe w regionie centralnym - 6,37 zł/kg. Ćwierci z krów były najtańsze w regionie północnym, a byków w południowym i wynosiły odpowiednio 9 971 zł/t i 12 743 zł/t, a ceny ćwierci z byków do dwóch lat były najdroższe regionie północnym, a krów w regionie południowym odpowiednio 13 067 zł/t i 10 750 zł/t.
 
Ceny tusz w Polsce są mniejsze niż ich średnia cena w UE. W okresie 11.02-17.02.2019 r. cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o 18% niższa niż w UE i wyniosła 307,39 EUR/dt. Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe niż w Polsce również u naszych głównych odbiorców mięsa wołowego, a więc we Włoszech o 26%, Niemczech o 18%, Hiszpanii o 20%, Holandii o 13% i Francji o 13%.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 3(337) foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: bydło wołowina mięso wołowe krowy byki




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl